Ο Γιώργος Γανώσης γεννήθηκε το 1927 στο Παλαιοχώρι, ένα ημιορεινό χωριό στην περιφέρεια του Πλωμαρίου. Ο πατέρας του ήταν αγρότης και μετανάστευε εποχιακά στη Σμύρνη, όπου εργαζόταν στην παραγωγή κάρβουνου. Ο Γιώργος Γανώσης όπως και οι αδερφοί του έγιναν επαγγελματίες μουσικοί. Πρώτος ξεκίνησε ο μεγάλος αδερφός, ο Παναγιώτης, που μετανάστευσε νέος στην Αθήνα, για να εργαστεί και παράλληλα να σπουδάσει βιολί στο Ωδείο Αθηνών. Όταν επέστρεψε στο Παλαιοχώρι, μετά τη στρατιωτική του θητεία, άρχισε να μαθαίνει μουσική τους πιο μικρούς αδερφούς του, το Γιώργο και στη συνέχεια το Δημήτρη. Ο Γιώργος Γανώσης έμαθε πρακτικά σαντούρι και ντραμς, ενώ λίγα χρόνια αργότερα ο μικρότερος αδερφός του Δημήτρης έμαθε ακορντεόν. Ο Παναγιώτης Γανώσης είχε πολύ καλές θεωρητικές γνώσεις μουσικής και δίδαξε βιολί σε πολλούς νέους στην περιφέρεια της Καλλονής και του Παλαιοχωρίου. Ο ίδιος διδάχτηκε τους «παραδοσιακούς» σκοπούς από τον περίφημο βιολιστή Ποσειδώνα Καραβά.

Στην Καλλονή, στο κέντρο "Γέφυρα" του Γ. Βαμβουκλή, που διακρίνεται αριστερά, η κομπανία των αδερφών Γανώση ("τα Γανωσέλια") από το Παλιοχώρι, έπαιζε κάθε Σαββατοκύριακο, το 1955. Παναγιώτης Γανώσης - βιολί, Γιώργος Γανώσης - σαντούρι, Μιχαήλ Πετρέλης από την Αρίσβη - ντραμς, Δημήτρης Γανώσης - κιθάρα, Γιάννης Κοτοπούλης - ακορντεόν. Αρχείο Γ. Γανώση.Μετά τον πόλεμο του 1940 ο Παναγιώτης Γανώσης παντρεύτηκε και εγκαταστάθηκε στην Καλλονή. Εκεί προσκάλεσε και τους αδερφούς του και έφτιαξαν δική τους κομπανία, που ήταν γνωστή στην ευρύτερη περιφέρεια ως το μουσικό συγκρότημα των Γανώσηδων ή τα "Γανωσέλια". Ο Γιώργος Γανώσης ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα μέσα της δεκαετίας του 1940, παίζοντας σαντούρι ή νταούλι στην κομπανία του αδερφού του, ενώ λίγα χρόνια αργότερα, όταν στο μουσικό σχήμα εντάχθηκε και ο αδερφός τους Δημήτρης με το ακορντεόν, ο Γιώργος έπαιζε πλέον ντραμς αντί για σαντούρι. Το 1955 - 1956 η κομπανία των Γανώσηδων συνεργάστηκε με τον αξιόλογο σαντουριέρη Νίκο Καλαϊτζή (Μπινταγιάλα), από τον οποίο ο Γιώργος Γανώσης διδάχτηκε πολλά.

Ο Γιώργος Γανώσης έμεινε στην Καλλονή μέχρι το 1957 και στη συνέχεια επέστρεψε στο Παλαιοχώρι, όπου συμμετείχε σε διάφορα τοπικά μουσικά συγκροτήματα, ενώ ο αδερφός του Δημήτρης συνέχισε για λίγο ως μουσικός και αργότερα μετοίκισε στη Μυτιλήνη, όπου χρίστηκε παπάς και εγκατέλειψε τη μουσική. Πανηγύρι της "Παναγίας Κρυφτής" το 1977 στο Παλιοχώρι. Παλιοχωριανοί μουσικοί συνοδεύουν τον ανθοστολισμένο ταύρο: Ποσειδώνας (Δίβαρις)-Καραβάς - βιολί, Παναγιώτης Γανώσης - βιολί, Δημήτρης Γανώσης - ακορντεόν και Γιώργος Γανώσης ταμπούρλο (δεν διακρίνεται). Αρχείο Γ. Γανώση. Σε καφενείο στο Παλιοχώρι την δεκαετία του '60, διακρίνονται οι μουσικοί: Μανώλης Παντελέλης - βιολί, Παναγιώτης Παντελέλης ("Ασπαρτιά") - τρομπόνι, Γιάννης Παντελέλης - κορνέτα, Δημήτρης Γανώσης - κιθάρα, Γιώργος Γανώσης - σαντούρι, Παντελής Σκυβαλάκης - ακορντεόν, Ευάγγελος Παντελέλης - ντραμς. Πρόκειται για την κομπανία των αδερφών Παντελέλη ("τα Παντελέλια") σε συνεργασία με άλλους μουσικούς από το Παλιοχώρι. Αρχείο Γ. Γανώση.

Ο Γιώργος Γανώσης διδάχτηκε το λεσβιακό ρεπερτόριο από τον αδερφό του Παναγιώτη, καθώς και τα "ευρωπαϊκά" (βαλς, ταγκό, κλπ., που συνηθίζονταν στους γάμους, στα πανηγύρια και στις χοροεσπερίδες) και πολλά ρεμπέτικα και λαϊκά, που κυριάρχησαν στο ρεπερτόριο τη δεκαετία του 1950.

Μουσικό συγκρότημα από το Παλιοχώρι τη δεκαετία του '50 ή '60. Παναγιώτης Παντελέλης ("Ασπαρτιά") - τρομπόνι, Μανώλης Παντελέλης - βιολί, Γιώργος Γανώσης - σαντούρι, Βαγγέλης Παντελέλης - ντραμς και Παντελής Σκυβαλάκης ("Κρητικός") - ακορντεόν. Αρχείο Μ. Παντελέλη.Με έδρα το Παλαιοχώρι, από το 1950 μέχρι τη δεκαετία του 1980 ο Γιώργος Γανώσης έχει παίξει σε πανηγύρια, γάμους, γλέντια και διασκεδάσεις στα καφενεία σε όλο σχεδόν το νησί. Στο διάστημα αυτό συνεργάστηκε με πολλούς συντοπίτες του μουσικούς, όπως με τον Παναγιώτη Καραβά (βιολί) και τους γιούς του, Δημήτρη και Γιάννη (ακορντεόν, αρμόνιο), με την κομπανία των αδερφών Παντελέλη, με τους αδερφούς Σκυβαλάκη και άλλους. Το 1967-1968 εγκαταστάθηκε στη Μυτιλήνη, όπου έπαιζε ντραμς σε ένα νυχτερινό κέντρο. Στο κέντρο "Κληματαριά" του Κουταλέλη στην Μυτιλήνη, το 1967, παίζουν λέσβιοι μουσικοί μαζί με δύο τραγουδίστριες από την Αθήνα. Ευστράτιος Κουταλέλης ("Κουταλής") - μπουζούκι, Αντώνης Στεργίου από τους Ταξιάρχες - μπουζούκι, πίσω Γιώργος Γανώσης - ντραμς, Μιχάλης Βερβέρης ("Τουρκογιάννης") -βιολί, και Δημήτρης Γανώσης - ακορντεόν. Αρχείο Γ. Γανώση.

Σήμερα ο Γιώργος Γανώσης ζει στο Παλαιοχώρι και ασχολείται με την ελαιοκαλλιέργεια στα δικά του κτήματα, ενώ η ενασχόλησή του με τη μουσική είναι πλέον περιστασιακή. Τη μουσική παράδοση της οικογένειας συνεχίζει ο γιός του, που έγινε επίσης επαγγελματίας μουσικός και παίζει ντραμς σε νυχτερινά κέντρα της Μυτιλήνης. 

(Το Βιογραφικό Σημείωμα του Γιώργου Γανώση βασίστηκε στις συνεντεύξεις του ερευνητικού προγράμματος "Κιβωτός του Αιγαίου", το Μάϊο του 1996 στο Παλαιοχώρι).