Ο Κονδύλης Κωνσταντέλλης από τον Σκόπελο, παίζει σαντούρι στο σπίτι του στο "Μάρμαρο" του Περάματος Γέρας, τον Νοέμβριο του 1998.Ο Κονδύλης Κωνσταντέλλης γεννήθηκε το 1924 στο Σκόπελο της Γέρας, αλλά παντρεύτηκε και εγκαταστάθηκε στο γειτονικό Μεσαγρό. Η οικογένειά του καταγόταν από το Δικελί της Μικράς Ασίας και είχε μεγάλη παράδοση στη μουσική. Οι γονείς του ήρθαν μαζί με τα μεγαλύτερα παιδιά τους από το Δικελί στη Λέσβο ως πρόσφυγες το 1922 και εγκαταστάθηκαν στο Σκόπελο. Ο προπάππος του Κωνσταντέλλη, Γιώργος, έπαιζε σαντούρι, ενώ ο γιός του Φώτης – ο παππούς του Κονδύλη - έπαιζε κλαρίνο και πέθανε σε προχωρημένη ηλικία το 1940. Ο πατέρας του, Γρηγόρης Κωνσταντέλλης ήταν περίφημος μουσικός, έπαιζε βιολί και είχε διδάξει πολλούς μουσικούς της περιφέρειάς του. Ο ίδιος είχε διδαχτεί μουσική στην απέναντι Μικρασιατική ακτή, μάλιστα το 1922 συμμετείχε ως μουσικός σε στρατιωτική μπάντα. Ο μεγαλύτερος αδερφός του Κονδύλη, Κώστας, έγινε επίσης μουσικός, έπαιζε βιολί.

Ο Κονδύλης Κωνσταντέλλης διδάχτηκε μουσική από τον πατέρα του σε πολύ μικρή ηλικία. Όταν έγινε 14 ετών, το 1938, ξεκίνησε να παίζει επαγγελματικά σαντούρι στο μουσικό συγκρότημα του πατέρα του Γρηγόρη (βιολί), ο οποίος συνεργαζόταν με άλλους αξιόλογους μουσικούς από την περιφέρεια της Γέρας, όπως τον - μικρασιατικής καταγωγής - Ηλία Φροσυνά (κορνέτα), το Στέλιο Γεωργαλά ή "Βούρδουλα" (τρομπόνι, κορνέτα), τον Ερμόλαο Ζωγράφο (κλαρίνο) και τον Νίκο Ζωγράφο (ευφώνιο). Η κομπανία αυτή με τα "φυσερά" (πνευστά) ήταν γνωστή στην ευρύτερη περιφέρεια ως οι "Γεραγώτες" και έπαιζε από το 1922 σε γάμους, σε χοροεσπερίδες της Λέσχης του Παπάδου, σε πανηγύρια και γλέντια στα καφενεία στην ευρύτερη περιφέρεια της Γέρας, στα Λουτρά, στην Αγία Παρασκευή, στην Αγιάσο, στο Μανταμάδο και στο Πλωμάρι, μέχρι τα τέλη του 1940, οπότε διαλύθηκε.

Στο κέντρο "Σπλέντιτ" στον Παπάδο της Γέρας στα τέλη της δεκαετίας του '50 παίζουν μουσικοί από τη Γέρα, την Αγιάσο και το Πλωμάρι. Διακρίνονται από αριστερά Γιάννης Αρβανιτέλης ("Αγγελόπουλος") - κιθάρα, Γιώργος Μπατζάκας - μπουζούκι, Μιχάλης Βερβέρης  ("Τουρκογιάννης") - βιολί, μπρoστά η τραγουδίστρια Άννα, Στρατής Ψύρρας ("Μουζού") - σαντούρι, Γιώργος Χατζημανώλης - κιθάρα και Κονδύλης Κωνσταντέλλης - ντραμς.Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, όταν στα μουσικά συγκροτήματα εισήρθαν νέα όργανα, όπως το ακορντεόν και το μπουζούκι, ο Κονδύλης Κωνσταντέλλης ξεκίνησε να παίζει ντραμς σε συνεργασία με συντοπίτες του μουσικούς. Το μουσικό συγκρότημα αποτελούσαν ο Παντελής Πάρταλης (ακορντεόν), ο Ιωάννης Σιβίλης (κιθάρα, τραγούδι), ο Ευστράτιος Αράπογλου (μπουζούκι) και ο Κονδύλης Κωνσταντέλλης (ντραμς). Έπαιζαν στην ευρύτερη περιφέρεια της Γέρας, καθώς και στα Λουτρά και σε εξοχικά κέντρα της Μυτιλήνης, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960. Την ίδια περίοδο ο Κονδύλης Κωνσταντέλλης συνεργάστηκε και με άλλους λέσβιους μουσικούς, όπως το βιολιστή Γιώργο Ανδρέου (Αηδόνι), το σαντουριέρη Στρατή Ψύρρα (Mουζού) από την Αγιάσο και πολλούς άλλους. Από το 1954 μέχρι το 1972 ο Κονδύλης έμενε κάθε Μουσικό συγκρότημα παίζει στο καφενείο του Θεόδωρου Τζαμτζή ("Παξιμάδι") στον Παπάδο της Γέρας, τη δεκαετία του 1950. Γιώργος Ανδρέου ("Αηδόνι"), πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία - βιολί, Δημήτρης Γανώσης από το Παλαιοχώρι - ακορντεόν, άγνωστος μουσικός - κιθάρα, Στρατής Ψύρρας ("Μουζού"), από την Αγιάσο - σαντούρι και Κονδύλης Κωνσταντέλλης - ντραμς.χειμώνα για 5-6 μήνες στην Αθήνα και έπαιζε ντραμς σε νυχτερινά κέντρα. Εκεί συνεργάστηκε με διάφορους γνωστούς μουσικούς και τραγουδιστές, όπως τον Καρακώστα (κλαρίνο), το Ζαμπέτα, τον Περπινιάδη, το Στράτο Διονυσίου, καθώς και με τραγουδίστριες, όπως την Ανθούλα Αλιφραγκή, τη Μπέμπα Μπλανς και άλλες. Ο Κονδύλης Κωνσταντέλλης έχει παίξει επίσης ντραμς και σαντούρι στο Γαλλικό Κογκό στις αρχές της δεκαετίας του 1970, καθώς και στη Μελβούρνη, όπου είναι παντρεμένες οι κόρες του.

Ο Κονδύλης Κωνσταντέλλης παίζει στο σαντούρι όλους τους «παραδοσιακούς» τοπικούς σκοπούς που ήταν διαδεδομένοι στο νησί, όπως τους διδάχτηκε από τον πατέρα του. Παίζει επίσης τα επονομαζόμενα "ευρωπαϊκά", που κυριαρχούσαν στα εξοχικά κέντρα και στις χοροεσπερίδες, καθώς και λαϊκά και ρεμπέτικα. Την τελευταία δεκαετία ο Κονδύλης Κωνσταντέλλης ξεκίνησε εκ νέου να παίζει σαντούρι. Σήμερα παίζει περιστασιακά μόνο στους γάμους, στα πανηγύρια και στις μουσικές εκδηλώσεις των πολιτιστικών συλλόγων του νησιού. Παράλληλα ασχολείται με αγροτικές εργασίες στα κτήματά του και ερασιτεχνικά με το ψάρεμα.

(Το Βιογραφικό Σημείωμα του Κονδύλη Κωνσταντέλλη βασίστηκε στη συνέντευξη του ερευνητικού προγράμματος "Κιβωτός του Αιγαίου", το Νοέμβριο του 1998 στο Πέραμα της Γέρας).