Aegean_sign.gif (12753 bytes)

Πανεπιστήμιο Αιγαίου

mitsos.jpg (5037 bytes)

Στόχοι και σκοποί

Home ] Up ]

 

 

blue015.gif (327 bytes)    

       To πρόγραμμα μεταπτυχιακής συμπληρωματικής εκπαίδευσης με τίτλο “Τηλεϊατρική”, εντάσσεται στις δράσεις που αποβλέπουν στη διεύρυνση και βελτίωση των γνώσεων των αποφοίτων Α.Ε.Ι., ιδιαίτερα όσων εργάζονται στον χώρο της υγείας, ως ιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό υγειονομικών μονάδων. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ένταξη των εκπαιδευθέντων στη σύγχρονη αγορά εργασίας, ή την επέκταση του εργασιακού τους ορίζοντα αλλά και των ενδιαφερόντων τους σε τομείς που συνδέονται με τις σύγχρονες απαιτήσεις της παροχής υπηρεσιών υγείας ποιότητας. Τα μαθήματα αποσκοπούν στην απόκτηση βασικών γνώσεων για την αξιοποίηση τηλεματικών τεχνολογιών δηλαδή ηλεκτρονικών υπολογιστών και τηλεπικοινωνιών, για την παροχή υπηρεσιών υγείας εξ αποστάσεως.

        Οι γνώσεις σε θέματα ‘Τηλεϊατρικής’ αποτελούν ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εφόδιο για τους επιστήμονες αλλά και τους άλλους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας, δεδομένου ότι επιτρέπουν την άσκηση της ιατρικής με τρόπους που συναρτώνται με τις σύγχρονες απαιτήσεις της κοινωνίας όπως της αυξημένης κινητικότητας των πολιτών, των απαιτήσεων για την ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες ποιότητας, την αντιμετώπιση της ταχύτητας αυξήσεως των επιστημονικών γνώσεων και την αξιοποίηση των συγχρόνων τεχνολογιών για την άμεση πρόσβαση σε πηγές γνώσεως, την άμεση επικοινωνία με ομολόγους και ειδικούς προς αντιμετώπιση περιπλόκων ιατρικών προβλημάτων και τέλος τη συστηματική δημιουργία και αξιοποήση ηλεκτρονικών ιατρικών φακέλων ασθενών. Παραλληλα οι τηλεματικές τεχνολογίες συμβάλλουν αποτελεσματικά στην επίλυση του προβλήματος της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και της συνεχούς και αποτελεσματικής επικοινωνίας και ενημερώσεως.

        Με αυτά τα δεδομένα, το πρόγραμμα “Τηλεϊατρική” προσφέρει την ευκαιρία κατάρτισης νέων ιδίως επιστημόνων, σε θεματικά πεδία που συνδέονται με γνωστικά αντικείμενα αιχμής, ενώ ταυτόχρονα τους εφοδιάζει με τις απαραίτητες γνώσεις που αφορούν το σύγχρονο τρόπο παροχής υπηρεσιών υγείας σε κάθε σημείο όπου παρίσταται ανάγκη. Οι δυνατότητες αυτές επιτρέπουν την ισότιμη συμμετοχή σε σύγχρονες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας τόσο στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσεως όσο και της παγκόσμιας κοινότητας.

        Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σάμο, τη περίοδο Μαϊου-Ιουνίου 1999. Στην παρούσα πιλοτική φάση του προγράμματος, η εκπαίδευση αυτών που θα επιλεγούν θα είναι χωρίς καταβολή διδάκτρων. Στόχος ωστόσο του ΙΣΣΕ είναι να θεσμοθετήσει στο μέλλον κύκλους ταχύρρυθμης μεταπτυχιακής συμπληρωματικής εκπαίδευσης, που θα προσφέρουν τη δυνατότητα σε όλους όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με θέματα Τηλεϊατρικής, να ενημερώνονται για τις τρέχουσες εξελίξεις, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Κατά τη δεύτερη φάση εξέλιξης του προγράμματος, που θα υλοποιηθεί από το 2000, η εκπαίδευση θα γίνεται με την καταβολή διδάκτρων.