Νομοθεσία
Διεργασίες
Πρότυπα
Βέλτιστες Πρακτικές
Χρήσιμες Επαφές
Ορολογία
Συχνές Ερωτήσεις
Ομάδα Εργασίας
Επικοινωνήστε
Συνδέσεις
Πείτε μας την άποψή σας για το Envirohelp.gr
Διαβάστε τους όρους χρήσης και την αποποίηση ευθύνης

Αρχική Σελίδα

ISO 14001

 

 

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ;

 

Το ISO 14001 είναι ένα διεθνές πρότυπο για την εφαρμογή ενός Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ).  Το ISO 14001 καθορίζει τις απαιτήσεις ενός ΣΠΔ έτσι ώστε η κάθε επιχείρηση να καταφέρει να μειώσει την περιβαλλοντική της επίδραση και να βελτιώνει συνεχώς την περιβαλλοντική της απόδοση

 

Τα υπόλοιπα μέρη της σειράς ISO 14000 είναι πρότυπα καθοδήγησης που  αφορούν την περιβαλλοντική διαχείριση (Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την λίστα και την περιγραφή της σειράς προτύπων ISO 14000)

 

 

ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΞΕΤΑΣΩ;

 

Το ISO 14001 έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε  μπορεί να εφαρμοστεί από κάθε επιχείρηση, ανεξάρτητα από το μέγεθός της και σε ποιον κλάδο ανήκει. Το συγκεκριμένο πρότυπο έχει αναθεωρηθεί το 2004 (η έκδοση του 1996 δεν χρησιμοποιείται πλέον) για να γίνει περισσότερο φιλικό στον χρήστη και  περισσότερο συμβατό με τα πρότυπα ISO 9001 και OHSAS 18001, δίνοντας με αυτό τον τρόπο την δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εξοικονομήσουν πόρους που θα ήταν απαραίτητοι για το «στήσιμο» και την εφαρμογή των παραπάνω προτύπων χωριστά .

 

Η διαπίστευση με ISO 14001 μπορεί να προσφέρει στις επιχειρήσεις τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 

 

 

 

 

ΠΟΙΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΩ;

 

Οι απαιτούμενοι πόροι είναι οι εξής:

 

 

Οι παραπάνω πόροι που απαιτούνται για το «στήσιμο» και την εφαρμογή του ISO 14001 εξαρτώνται από την πολυπλοκότητα των διεργασιών της επιχείρησης καθώς από το επίπεδο και την ποιότητα της περιβαλλοντικής διαχείρισης που εφαρμόζεται ήδη στην επιχείρηση.

 

Επειδή η συνεχής βελτίωση της περιβαλλοντικής επίδοσης είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του προτύπου (ISO 14001), το ετήσιο κόστος που απαιτείται για την διατήρηση της πιστοποίησης και τα διάφορα κόστη του προτύπου θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν στον ετήσιο προϋπολογισμό.  

 

 

ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;

 

Πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις βλέπουν το ISO 14001 ως μία απλή πιστοποίηση η οποία  απαιτεί κάποιο χρηματικό ποσό.  Ωστόσο οι επιχειρήσεις που υιοθετούν  την συγκεκριμένη άποψη δεν ωφελούνται από τα πλεονεκτήματα  που προσφέρει το συγκεκριμένο πρότυπο και η πιστοποίηση ουσιαστικά είναι χάσιμο χρημάτων. Επειδή το «στήσιμο» και η διατήρηση της πιστοποίησης ISO 14001 απαιτεί ένα σημαντικό ποσό χρημάτων, ειδικότερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι σημαντικό να εξετάσετε εάν το πρότυπο είναι:

 

Κατάλληλο για την επιχείρηση σας. Πρέπει να δείτε σε ποιο επίπεδο λειτουργεί η επιχείρηση σας, εθνικό, διεθνές ή ευρωπαϊκό επίπεδο. Ίσως ένα εθνικό πρότυπο ή ένα ευρωπαϊκό πρότυπο όπως το EMAS- (Οικολογική Διαχείριση και Οικολογικός Έλεγχος) να είναι το ποιο κατάλληλο για την επιχείρηση σας

 

Κατάλληλο ως προς το σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης που υπάρχει είδη στην επιχείρησης σας. Ο σχεδιασμός των φάσεων εφαρμογής ενός  προτύπου μπορεί να είναι αργή διαδικασία με αποτέλεσμα πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μην μπορούν να ανταποκριθούν στο οικονομικό κόστος της πλήρης ολοκλήρωσης ενός συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης  και να αποκτήσουν με αυτό τον τρόπο τα πλεονεκτήματα του προτύπου.   

 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

 

Πληροφορίες