Περιλήψεις

 

ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ
ΣΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ:
EΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ

Δημήτριος Καλπάκης
Αρχαιολόγος ΙΒ΄ ΕΠΚΑ
orlon@otenet.gr



ΠΕΡΙΛΗΨΗ

 

Η Ήπειρος αποτελεί, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικό παράδειγμα «δυναμικής» εμπλοκής του γεωγραφικού παράγοντα στη διαμόρφωση της ιστορίας, παρόλο που τα νεώτερα δεδομένα της έρευνας αμβλύνουν τη μέχρι τώρα επικρατούσα εικόνα της πλήρους σχεδόν ιστορικής απομόνωσης του τόπου αυτού.
Με τα πρόσφατα έργα αρχαιολογικού χαρακτήρα στην ευρύτερη περιοχή, ενταγμένα – ως επί το πλείστον - σε ένα πλήθος προγραμμάτων κοινοτικής πρωτοβουλίας, η Ιστορική Γεωγραφία της Ηπείρου τέθηκε σε νέα βάση. Κοινό χαρακτηριστικό των προγραμμάτων αυτών είναι η θεώρηση των μνημείων πολιτισμού ως μέρος μιας ενιαίας, κοινής κληρονομιάς η οποία, ως εκ τούτου, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, προστασίας, ανάδειξης και προβολής.
Οι αρχαιολογικοί χώροι τους οποίους χρησιμοποιούμε ως παραδείγματα – με κυριότερους αυτούς της Νικόπολης και Κασσώπης στο νομό Πρέβεζας -, αποτελούν ορισμένες από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις. Με τη συνοπτική παρουσίαση των δράσεων που υλοποιήθηκαν σ’ αυτούς, επιχειρείται μια σκιαγράφηση του πλαισίου μέσα στο οποίο μπορεί η Εφαρμοσμένη Ιστορική Γεωγραφία να δώσει σήμερα νέες και ουσιαστικές προτάσεις, προσανατολισμένη όχι μόνο σε μιαν ορθότερη ερμηνεία του ιστορικού-πολιτισμικού τοπίου αλλά και στην οργανική ένταξή του στο περιβάλλον των τοπικών κοινωνιών και την αναπτυξιακή προοπτική τους.