Προηγούμενη σελίδα.

    Η  Λέσβος  είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του Αιγαίου. Η πρωτεύουσα της είναι η Μυτιλήνη.

  Η Μυτιλήνη είναι μια πόλη γεμάτη εκπλήξεις. ΄Έχει πολλά μέρη που μπορεί να επισκεφθεί κάποιος. Το κάστρο, τα αρχοντικά της, τα μουσεία και οι εκκλησίες είναι λίγα από αυτά τα μέρη. Η αγορά της έχει πάρα πολλά μαγαζιά αλλά και αξιοθέατα. Αρκετά από τα κτίρια έχουν αναστηλωθεί. Υπάρχει ένα Τζαμί και ένα Χαμάμ. Μέσα στο λιμάνι υπάρχουν πλοία, καΐκια και ιστιοφόρα και γύρω από το λιμάνι υπάρχουν μπαράκια, ταβέρνες…

  Το κάστρο της Μυτιλήνης χτίστηκε από τους Γατελούζους γύρω στο 1373 μ.Χ. Όταν η Λέσβος κατακτήθηκε από τους Τούρκους ο Μωάμεθ ο κατακτητής φαίνεται να καταστρέφει ένα μέρος του κάστρου. Οι σεισμοί και οι πόλεμοι που έγιναν κατά καιρούς έγιναν αιτίες που σήμερα έχει μείνει μόνο ένα μικρό μέρος του. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει προσπάθειες συντήρησης του.

  Η Μυτιλήνη έχει πάρα πολλά μουσεία που αξίζει κανείς να επισκεφθεί.Το παλιό αρχαιολογικό μουσείο που βρίσκεται στην οδό Αργύρη Εφταλιώτη, το νέο αρχαιολογικό μουσείο που βρίσκεται στην οδό 8ης Νοεμβρίου, το λαογραφικό μουσείο στην πλατεία Σαπφούς κ.α. Αλλά μουσεία δεν υπάρχουν μόνο στην Μυτιλήνη, αλλά και σε όλο το νησί. Το μουσείο Θεοφίλου και το μουσείο μοντέρνας Τέχνης Τεριάντ που βρίσκονται στη Βαρειά είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

  Η Λέσβος είναι ένα νησί γεμάτο όμορφα χωριά.

  Ο Μόλυβος  είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά του νομού. Είναι γεμάτος ψηλά, πέτρινα σπίτια. Οι τουρίστες μαγεύονται από την ομορφιά του περπατώντας στα στενά, πλακόστρωτα δρομάκια του. Πιο κάτω, η παραλία με το μικρό δασάκι δίπλα της και το ήσυχο και γραφικό λιμάνι του σε κάνουν να ξεχαστείς.

  Η Πέτρα βρίσκεται 5 χιλ .νοτιότερα του Μόλυβου. Είναι από τα ομορφότερα νησιά της Λέσβου με τα πανέμορφα πέτρινα σπίτια της, τα στενά δρομάκια και την πανέμορφη και απέραντη ακρογιαλιά της. Ψηλά στο χωριό βρίσκεται η εκκλησία της Μεγαλόχαρης με τα 112 σκαλοπάτια.

   Η Καλλονή είναι μια όμορφη κωμόπολη που ως το τέλος του περασμένου αιώνα ονομαζόταν Αχυρώνα. Είκοσι λεπτά από την πόλη βρίσκεται το μεσαιωνικό κάστρο(Παλαιόκαστρο) από το οποίο σώζεται σήμερα μόνο ένα τμήμα του. Επειδή βρίσκεται στο κέντρο του νησιού συγκεντρώνει πολλές υπηρεσίες, έχει πολλά μαγαζιά και μεγάλες εκθέσεις σε μια όμορφη αγορά.

  Το Σίγρι είναι ένα όμορφο ψαροχώρι στο δυτικότερο άκρο του νησιού. Λέγεται ότι πείρε το όνομα του από την φράση<σίγουρο λιμάνι> που ονομάζανε την περιοχή αυτή του νησιού με το όμορφο φυσικό λιμάνι του. Το Σίγρι κατοικιόταν από τους Τούρκους  που έφυγαν το 1923. Οι σημερινοί κάτοικοι του Σιγρίου είναι πρόσφυγες από τα νησιά Χουχλιά στη θάλασσα του Μαρμαρά της Μικράς Ασίας.

    Η Ερεσός είναι η πατρίδα της πιο διάσημης γυναίκας ποιήτριας των αρχαίων χρόνων της Σαπφούς. Αρχαία πόλη της Λέσβου που με το ίδιο όνομα έζησε 3000 χρόνια, η Ερεσός είναι σήμερα ένα πολύ όμορφο χωρίο με πολύ τουρισμό το καλοκαίρι. Το χειμώνα, οι κάτοικοι του χωριού μένουν στο πάνω χωριό 4 χιλ .από την θάλασσα ενώ το καλοκαίρι μετακομίζουν στην σκάλα Ερεσού με την πολύ όμορφη παραλία και τα πολλά ξενοδοχεία. Η Ερεσός έχει μεγάλη κτηνοτροφία ενώ μέχρι και το1970 ήταν ονομαστή σε όλον τον κόσμο για τα ξηρά σύκα της που έστελνε  σε όλον τον κόσμο.

  Το απολιθωμένο δάσος βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Λέσβου στην περιοχή ανάμεσα στο Σίγρι, στην Άντισα και την Ερεσό. Η ηλικία του  υπολογίζεται γύρω στα 20 εκατομμύρια χρόνια. Η φλούδα στα πιο πολλά δέντρα διατηρείται χωρίς καμία αλλοίωση, ενώ στα άλλα έχει μαζέψει. Οι χρωματισμοί τους ξεπερνούν κάθε ανθρώπινη φαντασία. Το ύψος των δέντρων φτάνει τα 6 μέτρα και η περίμετρος τα 8.50 μέτρα.

   Ο Μανταμάδος είναι ένα γραφικό χωριό της Λέσβου 35 χιλιόμετρα βόρεια της Μυτιλήνης. Όλα τα σπίτια του είναι πέτρινα. Στην κεντρική αγορά του Μανταμάδου υπάρχει η πέτρινη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.  Έξω από το χωριό υπάρχει το μοναστήρι του Ταξιάρχη, ένα από τα πιο γνωστά μοναστήρια της Λέσβου.

   Η Λέσβος  έχει πολλά, παλιά και ιστορικά μοναστήρια όπως η μονή Λειμώνος, το μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ και η μονή Υψηλού.

   Η Λέσβος φημίζεται επίσης για τις ιαματικές πηγές της. Γέρα, Εφταλού, Λισβόρι, Πολιχνίτος, Θερμή. Και οι πέντε αυτοί τόποι φημίζονται για τις πηγές τους όπου μπορούν να γιατρευτούν οι ρευματισμοί, οι βρογχίτιδες, οι αρθρίτιδες, οι ρευματικές παθήσεις, η ισχιαλγία και οι γυναικολογικές και δερματικές παθήσεις.

   Ελπίζουμε ότι η ξενάγηση που σας κάναμε στη Λέσβο να σας άρεσε τόσο ώστε να έχετε αρχίσει να σκέφτεστε το ενδεχόμενο να περάσετε τις καλοκαιρινές σας διακοπές στο νησί μας!!!                                                                  

        Βασιλική Μαυράκη

                                                                          Μαρία Μπαλάσκα

                                                                          Γιούλα Ροΐδη 

                                                                                        Α2