Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Αιγαίου «Γιάννης και Αριστείδης Δελής»

 

Γλωσσικές και μουσικές Γέφυρες Επικοινωνίας απ’ τη Μυτιλήνη ως την Πόλη…

 

 

Με, ομολογουμένως, εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική εκδρομή του σχολείου μας, στην Κωνσταντινούπολη, κατά το διάστημα 15-20 Απριλίου 2010. Ήταν το επιστέγασμα και η κορύφωση της υλοποίησης του φετινού γλωσσικού - πολιτιστικού μας προγράμματος, υπό τον τίτλο «Γλωσσικές και Μουσικές Γέφυρες Επικοινωνίας».

Το ταξίδι μας στην Πόλη εκπλήρωσε, και με το παραπάνω, τη στοχοθεσία που τέθηκε ως βάση για την πραγματοποίησή του. Σ’ αυτό συμμετείχαν συνολικά 41 άτομα. 36 μαθητές και μαθήτριες και των τριών τάξεων του Πειραματικού  Γυμνασίου Μυτιλήνης. Αρχηγός της εκδρομής και συνοδός καθηγητής ήταν ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας κ. Μαρίνος Μακαρώνης (Φυσικός). Οργανωτικά υπεύθυνοι και συνοδοί υπήρξαν οι συντονιστές καθηγητές του προγράμματος: κ.Άρτεμη Μυλοπτέρη (Φιλόλογος) και κ.Τζάνος Στεφανέλλης (Φιλόλογος), καθώς και οι συνοδοί - εκπαιδευτικοί του σχολείου: κ.κ. Δημητράκα και Μπότα  (Ελληνικής και γερμανικής φιλολογίας, αντίστοιχα).

Την Πέμπτη 15-04-2010 πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση και αναχώρηση των μαθητών και των συνοδών εκπαιδευτικών από το χώρο του λιμανιού της Μυτιλήνης, με πλοίο, για τα απέναντι Μικρασιατικά παράλια (Αϊβαλί). Μετά τις τελωνειακές διατυπώσεις έγινε η επιβίβαση σε πούλμαν και η αναχώρηση για την Κωνσταντινούπολη. Καθ’ οδόν πραγματοποιήθηκε τετράωρη στάση και επίσκεψη στην πόλη της Προύσας, όπου έγινε περιήγηση στα μνημεία της πόλης (Τάφος του Καραγκιόζη, ακρόπολη της πόλης, τάφοι των πρώτων Γαζήδων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Οσμάν και Ορχάν. Επίσκεψη στο Ουλούν Τζαμί, κτίσμα του 1399, με 20 τρούλους και περιδιάβαση στη φημισμένη παλιά, σκεπαστή αγορά της πόλης. Η επόμενη στάση έγινε στην περιοχή του Ισμίτ για επιβίβαση σε πλοίο με προορισμό την Κωνσταντινούπολη (διάρκεια ταξιδιού 30΄- 45΄). Άφιξη στην Πόλη, γύρω στις 21:30 – 22:00, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Τα πρώτα συναισθήματα στη θέα και μόνο της άλλοτε Βασιλεύουσας και νυν τουρκικής μεγαλούπολης πολύ δύσκολα μπορούν να εκφραστούν με λεκτικό τρόπο. Μόνο αν ο καθένας από τους εκδρομείς μπορούσε να καταθέσει γραπτώς τις εντυπώσεις του, τότε – ίσως – και μόνο τότε θα ήταν δυνατή η έστω και μερική καταγραφή τους. Και τα καλύτερα δεν είχαν έρθει ακόμη…

Την Παρασκευή 16-04-2010, μετά το πρωινό, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα τρία εναπομείναντα ελληνικά σχολεία, στα οποία οι μαθητές του σχολείου ξεναγήθηκαν και γνωρίστηκαν με μαθητές και εκπαιδευτικούς. Τα προς επίσκεψη σχολεία ήταν το Ζωγράφειο Λύκειο το Ζάππειο και η Μεγάλη του Γένους Σχολή. Η ευγενική και φιλόξενη υποδοχή των διευθυντών τους, τα μεγαλόπρεπα κτήρια και το άρωμα της Ρωμιοσύνης, που αναδιδόταν από κάθε γωνιά τους μάς έκανε να νιώσουμε συγκίνηση και υπερηφάνεια για αυτούς τους λιγοστούς, αλλά ηρωικούς και υπερήφανους εναπομείναντες, από τον πάλαι ποτέ ακμάζοντα ελληνισμό της Πόλης. Στο Ζάππειο η υπεύθυνη πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ.Κανάρη μας παρουσίασε τη μεγάλη  ιστορία και δράση του σχολείου της, ανταλλάσσοντας ευχές και δώρα με το διευθυντή του σχολείου μας κ.Μακαρώνη.  Η συγκίνηση κορυφώθηκε κατά την επίσκεψή μας στο Ζωγράφειο Λύκειο, όπου μετά το θερμό καλωσόρισμα από το διευθυντή του κ.Γιάννη Δεμιρτζόγλου, τα παιδιά του σχολείου μας χόρεψαν μαζί με τους μαθητές του Ζωγραφείου χορούς από το πρόγραμμα που ετοίμασαν στο πλαίσιο υλοποίησης της εφετινής δράσης μας. Ο κ.Δεμιρτζόγλου επέδωσε, ως αναμνηστικό, αντίγραφο του απολυτηρίου του πατέρα μαθητή μας, ο οποίος υπήρξε Ζωγραφιώτης.

Ακολούθησε επίσκεψη στη Μονή Χώρας με τα περίφημα ψηφιδωτά της Βυζαντινής περιόδου και το απόγευμα κρουαζιέρα με το καραβάκι στο Βόσπορο. Οι συμμετέχοντες στην εκδρομή απόλαυσαν τη θαυμάσια θέα της Ευρωπαϊκής, αλλά και της Ασιατικής πλευράς της πόλης, όπως με μοναδικό τρόπο μπορεί να τη δει κάποιος μέσα από ένα πλεούμενο εντοπίζοντας τα ελληνικά τοπωνύμια (Χαλκηδόνα, Μακρυχώρι) και τα οικιστικά κατάλοιπα της μακραίωνης παρουσίας των Ρωμιών της  Πόλης.

Το Σάββατο 17-04-2010 είχαμε ξενάγηση στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ. Γεύμα και αναχώρηση για την επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, (Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου), όπου παρακολουθήσαμε τον αναστάσιμο, κατανυκτικό εσπερινό, χοροστατούντος του Παναγιοτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίου, στον οποίο, στη συνέχεια επιδώσαμε αναμνηστική πλακέτα για τη συνάντησή μας. Και μόνο το γεγονός ότι ευλογηθήκαμε, κυριολεκτικά και μεταφορικά, να λειτουργηθούμε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι, ήταν μια εμπειρία μοναδική και συγκλονιστική.

Σειρά είχε επίσκεψη στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής στο Μπαλουκλί με το Αγίασμα και τη δεξαμενή με τα θρυλικά ψαράκια, καθώς και τους τάφους των Πατριαρχών και μεγάλων ευεργετών του γένους (στον περίβολο της Μονής) και εν συνεχεία στο Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών, όπου ψάλθηκε για πρώτη φορά ο Ακάθιστος Ύμνος. Καθ’ οδόν περάσαμε από τα Θεοδοσιανά τείχη, τα οποία αποτελούνται από τα τείχη της ξηράς, τα θαλάσσια τείχη και τα τείχη του Κερατίου. Η μέρα έκλεισε με σύντομη ανάπαυση και έξοδο στην Πόλη για δείπνο.

Την Κυριακή έγινε η κεντρική ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της Πόλης. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Ιππόδρομος, Στήλη των Όφεων, Οβελίσκος του Μεγάλου Θεοδοσίου, Στήλη του Κωνσταντίνου του Πορφυρογέννητου, Κρήνη του Γουλιέλμου, Μπλε Τζαμί του Σουλτάν Αχμέτ, Αγιά Σοφιά, Βασιλικό Υδραγωγείο (Κινστέρνα του Ιουστινιανού) Τοπ Καπί.

Και μόνο η εικόνα των υγρών ματιών και των έκπληκτων βλεμμάτων παιδιών και ενηλίκων στον ναό της Αγίας του Θεού Σοφίας μπορεί να προσεγγίσει το μέγεθος του βιώματός μας.

Τη Δευτέρα 19-04-08 πραγματοποιήσαμε εκδρομή-κρουαζιέρα στα Πριγκηπόνησα. Σιρκετζή-Πρώτη-Αντιγόνη-Χάλκη. Η γλαφυρή ξενάγηση του πατρός Δωροθέου στη Θεολογική Σχολή, με τους ανεκτίμητους πνευματικούς θησαυρούς και τη βιβλιοθήκη της, όπου φυλάσσονται 130.000 βιβλία και ειδικά το προσκύνημα στην εικόνα της Παναγιάς της Παυσολύπης ήταν βάλσαμο στην ψυχή όλων μας. Ακολούθησε επίσκεψη στην Πρίγκηπο και βόλτα με τα αμαξάκια στο πανέμορφο νησί, παραθεριστικό κέντρο των Κωνσταντινουπολιτών. Η επιστροφή στην Κωνσταντινούπολη το απόγευμα συνοδεύτηκε με ελεύθερο χρόνο για περίπατο στο κέντρο της Πόλη Ταξίμ, Ιστικλάλ.

Την Τρίτη 20-04-2010 αναχωρήσαμε για Μυτιλήνη με ενδιάμεσες στάσεις για καφέ και φαγητό και μέσω Δικελή, γύρω στις 6:30, φτάσαμε στη Μυτιλήνη το βράδυ.  

 

 

                     Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

                    ΜΑΡΙΝΟΣ ΜΑΚΑΡΩΝΗΣ                               ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ

ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

 

ΆΡΤΕΜΙΣ ΜΥΛΟΠΤΕΡΗ

 

ΤΖΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΕΛΛΗΣ