Εργασία στη Πληροφορική

Θέμα:’’Μουσικά Είδη’’

Μαθητές: Ειρήνη Χριστίνα Γιώτη

                Σύλβια Λαϊνά

                Κατερίνα Μέλνικ

‘Ετος: 2005

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

  Η ιστορία της μουσικής ξεκίνησε πριν από εκατομμύρια χρόνια. Κύρια βάση της ήταν τα Επτάνησα . Η μουσική μας έχει  επηρεαστεί από πολλούς λαούς με τους οποίους ήρθαμε σε επαφή.

Π.χ. τη καντάδα την έχουμε πάρει από την περιοχή της Ιταλίας. Το ύφος των τραγουδιών των τραγουδιών των λαϊκών στρωμάτων ήταν Τουρκοανατολικό ή ρεμπέτικο και το χορωδιακό  τραγούδι. Διάφορα είδη μουσικής είναι η όπερα τα ρεμπέτικα και το ελαφρό τραγούδι. Αυτά εξακολουθούν Μέχρι και σήμερα. Αλλά η μουσική μας σήμερα περιλαμβάνει και άλλα είδη όπως είναι η ROCK, η POP και τώρα τελευταία η  RAP και η HIP-HOP. Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες που ασχολούνται με το λαϊκό και την έντεχνη μουσική.

Κάποιοι από τους γνωστούς καλλιτέχνες είναι η Άννα Βίσση για τη σύγχρονη λαϊκή μουσική, η Χάρις Αλεξίου που ασχολείται με την έντεχνη όπως και ο Γ.Κότσιρας. Οι Hi-5 πού είναι το μόνο γυναικείο συγκρότημα στην Ελλάδα, ασχολείται με τη POP. Οι Δυτικές συνοικίες με τη Rock. Οι Going Through με τη RAP ενώ με τη HIP_HOP οι Ημισκούμπρια.

  

 

ROCK

   Μουσικό κίνημα που ξεκίνησε από τις Η.Π.Α. κατά τη δεκαετία του 50΄ με κύριο χαρακτηριστικό την έντονη δυνατή μουσική με επαναλαμβανόμενους ρυθμούς και την αντισυμβατικότητα. Στην πορεία του ενσωμάτωσε στοιχεία από προϋπάρχοντα μουσικά ρεύματα ( ρυθμ, μπλους, τζαζ, κάντρι, κ.τ.λ.) αλλά και μεταγενέστερα αποκτώντας για μακρά περίοδο σταθερό μουσικό σχήμα (συγκρότημα-γκρουπ) από δυο ηλεκτρικές κιθάρες, ένα μπάσο και κρουστά (ντραμς) εξελισσόμενο σε διάφορα είδη: σκληρό- χέβι, μέταλ, πανκ, κλασσικό.

 Καλλιτέχνες:Linkin Park’, ‘Kiss’, ‘Limp Bizkit’, ‘Green Day’…

 

 POP

    Η μοντέρνα εμπορική μουσική που προορίζεται για το νεανικό κυρίως κοινό και χαρακτηρίζεται από απλές μελωδίες σε συνδυασμό με έντονο ρυθμό. Το pop music  προέρχεται από  την έκφραση ‘popular music’ που στa ελληνικά σημαίνει δημοφιλής μουσική.

Καλλιτέχνες :”Justin Timberlake”,

“Blue” ,”Britney Spears”…

 

 RAP

  Ως ραπ ορίζουμε τη τεράστια μητρική κατηγορία από την οποία προέκυψαν τις τελευταίες δεκαετίες όλα τα παρακλάδια της δημοφιλούς μαύρης μουσικής. Τα πρώτα ραπ τραγούδια στηρίζονται στα scratches’ των DJS τα drum loops και τους MCs που μιλούσαν εμφατικά.

 Καλλιτέχνες:’’Run DMC’’, ‘’DR.DRE’’, ‘’MOBB DEEP’’,’’Eminem’’,’’N.W.A.’’…

  

HIP-HOP

  Στην ορολογία της rap μουσικής, το hip-hop δεν είναι μουσικό είδος αλλά κουλτούρα που περιλαμβάνει το τετράπτυχο graffifi/breakdancing/DJs/εκφορά λόγου από MCς. Από μουσικής άποψης, το hip-hop είναι ένα εξελιγμένο παρακλάδι της rap,που παίρνει παλιά γνωστά τραγούδια και ηχητικά δείγματα και τα μετατρέπει σε καινούρια.

 

  

 

WEST COAST RAP

  Η ραπ της Δυτικής Ακτής κυριάρχησε στη hip-hop  σκηνή στα μέσα των 90΄ ,μετατρέποντας την gangsta rap σε δημοφιλές φαινόμενο και αναδεικνύοντας τον Dr. Dre σε μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της rapιστορίας .αν και η west coast μιμήθηκε αρχικά east coast rap . 

Καλλιτέχνες:’’2PAC’’, ’’SNOOP DOOG’’, ’’COOLIO’’, ’’ICE T’’,’’CYPRESS HIIL’’…