Προηγούμενη σελίδα.ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΝΙΣ

  Στα ελληνικά λέγεται αντισφαίριση. Είναι ένα σύγχρονο αθλητικό παιχνίδι, που το επινόησε, το 1873, ο Άγγλος ταγματάρχης Γουίκφηλντ, όταν υπηρετούσε στην Ινδία. Αμέσως, το παιχνίδι αυτό διαδόθηκε στην Αγγλία και, από το 1881, σ’ όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα το τένις χρονολογείται από το 1896.

  Είναι ωραίο αγώνισμα και γυμνάζει αρμονικά ολόκληρο το σώμα. Θα πρέπει κανείς να ασχολείται με το τένις, λόγω των ξεχωριστών ποιοτικών χαρακτηριστικών του, τα οποία μεταδίδονται έμμεσα στους συμμετέχοντες σ΄ αυτό. Μερικά απ΄ αυτά είναι : η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, η ικανότητα ανάπτυξης θετικής σκέψης, η ανεξαρτησία, η ανάπτυξη μιας νοοτροπίας του τύπου «τ΄αγαθά κόποις κτώνται» καθώς και η αυτοπειθαρχία. 

  Το τένις είναι άθλημα στο οποίο αγωνίζονται δύο ή τέσσερις παίκτες. Ο αγώνας διεξάγεται σε ειδικό γήπεδο, το οποίο χωρίζεται στη μέση με δίχτυ ύψους 91 εκ. Αν οι αντίπαλοι είναι δύο, το παιχνίδι λέγεται απλό. Αν είναι τέσσερις (ένα ζευγάρι σε κάθε πλευρά), λέγεται διπλό.

  Οι μπάλες του τένις είναι ελαστικές, λαστιχένιες, ντυμένες με χνουδωτό ύφασμα, με διάμετρο 65 χιλιοστά και βάρος 55-60 γραμμάρια. Το μέγεθος της ρακέτας δεν είναι καθορισμένο. Έχει μήκος 65-70 εκατοστά.

  Κάθε αγώνας χωρίζεται σε σετ. Οι γυναίκες συνήθως παίζουν τρία σετ και οι άντρες πέντε. Κάθε σετ υποδιαιρείται σε έξι τουλάχιστον γκέιμ (παιχνίδια). Νικητής του αγώνα είναι ο παίκτης που κερδίζει τα περισσότερα σετ.

   Η κατάταξη – βαθμολογία ενός παιδιού, ειδικά στις μικρές ηλικίες (10, 12 ετών), είναι τελείως πλασματική. Δε σημαίνει ότι, αν ένας αθλητής είναι νούμερο 1 στην ηλικία των 10 ή 12 ετών θα συνεχίσει να είναι νούμερο 1 και στην ηλικία των 18 ετών. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί ο σημερινός πρωταθλητής Ελλάδος στους άνδρες, ο Σόλων Πέππας, ο οποίος στην ηλικία των12 ετών δεν ήταν καν μεταξύ των 8 πρώτων αθλητών. Επιπλέον, η υπερβολική ενασχόληση με τη βαθμολογία προκαλεί άγχος στα παιδιά (παίζω με το νούμερο 1 δεν έχω καμία ελπίδα, ή είμαι το νούμερο 1 δεν πρέπει να χάσω το τουρνουά). Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τονίζεται η προσπάθεια και μέσω αυτής η βελτίωση των νεαρών αθλητών.

   Ο γνωστός αθλητικός ψυχολόγος Dr. Glyn Roberts τονίζει ότι, η υπερβολική σημασία που δίνεται στο αποτέλεσμα και η μικρή έμφαση στην ορθή εκμάθηση ενός αθλήματος, είναι ένας από τους πρωταρχικούς παράγοντες, εξαιτίας των οποίων οι νεαροί αθλητές δεν απολαμβάνουν την ενασχόλησή τους με το τένις και σταματούν να ασχολούνται μ΄ αυτό. Σύμφωνα με τον Dr. Glyn Roberts, το 80% των παιδιών μεταξύ 12 και 18 χρονών εγκαταλείπουν την ενεργό αθλητική δράση, όταν αυτή έχει έντονο ανταγωνιστικό χαρακτήρα. Οι περισσότεροι από αυτούς που εγκαταλείπουν το τένις, έχουν ως κυρίαρχο ή μοναδικό στόχο τους τη νίκη.

   Επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι το τένις είναι ένα από τα λίγα αθλήματα με το οποίο μπορεί κανείς ν’ ασχοληθεί ενεργά καθ’ όλη τη διάρκεια τη διάρκεια της ζωής του, βελτιώνοντας την υγεία του χωρίς ταυτόχρονα να διατρέχει σοβαρό κίνδυνο τραυματισμού. Μέσα από το τένις διδάσκεται κανείς την αυτοπειθαρχία, να βασίζεται στις δυνάμεις του και να σέβεται τους άλλους, αξίες αναμφισβήτητα θεμελιώδεις για τη σωστή ανάπτυξη του ατόμου. Επίσης αν η ενασχόληση με το τένις είναι μια υγιής εμπειρία, βελτιώνει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση ενός ατόμου.