limani-sxol-1anim-meg.gif (113278 bytes)

Ktirio sxol.JPG (28676 bytes)

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

 

Το Γυμνάσιο Μυτιλήνης (τώρα Πειραματικό bibliou 2.JPG (24027 bytes)Λύκειο Μυτιλήνης) ιδρύθηκε το 1840 με πρωτοβουλία του τότε Μητροπολίτη Μυτιλήνης Μελετίου Φωτίου (+ 1867) και με δωρεές πλουσίων Λεσβίων και άλλων Ελλήνων που αγαπούσαν την πατρίδα τους. Την ίδια περίοδο δημιουργήθηκε στο Γυμνάσιο και η ιστορική βιβλιοθήκη.

Τα χρόνια εκείνα η Λέσβος βρισκόταν κάτω από τουρκική κατοχή. Οι δυνατότητες για μόρφωση ήταν ιδιαίτερα περιορισμένες , αφού οι Τούρκοι δεν επέτρεπαν στους υπόδουλους Λέσβιους μεταξύ των άλλων , και να μορφωθούν.  Ορισμένες όμως πολιτικές εξελίξεις που ξεκίνησαν στο εσωτερικό της Τουρκίας το 1839, έδωσαν τη δυνατότητα στους Έλληνες της Λέσβου να προχωρήσουν στην ίδρυση του Γυμνασίου Μυτιλήνης.

Το Γυμνάσιο αναγνωρίστηκε από την ελληνική κυβέρνηση το 1875 και λειτούργησε με την ίδια αρχιτεκτονική μορφή επί 48 χρόνια.

Την περίοδο 1888 – 1890 αποφασίστηκε να κτιστεί στον ίδιο περίπου χώρο ένα νέο επιβλητικό κτίριο (αυτό που μέχρι σήμερα υπάρχει) για την κατασκευή του οποίου απαιτήθηκε ποσό μεγαλύτερο από εκείνο που χρειάστηκε για την ανέγερση του πανεπιστημίου Αθηνών. Στην ολοκλήρωση του έργου συνέβαλε σημαντικά ένας σημαντικός Λέσβιος, ο Σοφοκλής Βουρνάζος, ο ανδριάντας του οποίου βρίσκεται σήμερα ( από το 1896 ) στον μπροστινό χώρο του σχολείου.

Στο σχολείο μας δίδαξαν σπουδαίοι δάσκαλοι μεταξύ των οποίων ο Κωνσταντίνος Μιχαηλήδης (πατέρας του σημαντικού Λέσβιου λογοτέχνη Αργύρη Εφταλιώτη), ο  Νικόλαος Αργυριάδης, ο Χρίστ. Λαίλιος, ο Γεώργιος – Αριστείδης Πάπης, ο Γρηγόριος Ν. Βερναρδάκης, ο Ιωάννη Ολύμπιος, ο Βασίλειος Αρχοντίδης, ο Παναγιώτης Σαμάρας, ο Σταύρος Παρασκευαϊδης και άλλοι, από τους οποίους οι περισσότεροι υπήρξαν και καθηγητές του πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ ο Γρηγόριος Ν. Βερναρδάκης και Πέτρος Ν. Παπαγεωργίου υπήρξαν εκδότες των περίφημων εκδόσεων της Λειψίας Teubner.

M_Stefanidis.JPG (13703 bytes)Μεταξύ των μεγάλων δασκάλων του σχολείου μας συγκαταλέγεται και ο πολυγραφότατος και γνωστός και στον υπόλοιπο κόσμο Ακαδημαϊκός Μιχαήλ Στεφανίδης, ο οποίος δημιούργησε δική του επιστήμη (την ιστορία των επιστημών) και έγινε καθηγητής στο πανεπιστήμιο Αθηνών, στην έδρα που δημιουργήθηκε ειδικά για την επιστήμη αυτή. Αργότερα έγινε μέλος της ακαδημίας Αθηνών.

Το Γυμνάσιο Μυτιλήνης πήρε την ονομασία που έχει σήμερα δηλ. Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης, το 1995, αρκετοί δε καθηγητές του είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων ή είναι υποψήφιοι διδάκτορες ή έχουν επιμόρφωση υψηλού επιπέδου.

Το σχολείο μας για 158 χρόνια προσφέρει παιδεία στους μαθητές της Λέσβου αδιάκοπα γι’ αυτό έχει τιμηθεί δύο φορές από την ακαδημία Αθηνών (ανώτατη πνευματική βαθμίδα στη χώρα μας) και έχεί λάβει βραβείο και έπαινο. Σήμερα είναι το μοναδικό Πειραματικό Λύκειο σ’ ολόκληρο το Βορειανατολικό Αιγαίο και πέρα από τις συμβατικές του υποχρεώσεις που είναι ιδιαίτερα αυξημένες στα Πειραματικά Λύκεια (γίνονται δειγματικές διδασκαλίες και αποκτούν διδακτική εμπειρία οι νέοι καθηγητές ) συνεργάζεται στενά με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και με το Περιφερειακό Επιμορφωτικό Κέντρο Μυτιλήνης (κέντρο στο οποίο επιμορφώνονται οι νέοι αλλά και οι εν ενεργεία καθηγητές).

Στο σχολείο μας, όπως αναφέρθηκε και στην αρχή, από τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του ( 1840 ) λειτούργησε βιβλιοθήκη που στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Περιλαμβάνει 74 σπάνια χειρόγραφα που χρονολογούνται από τον 9ο έως και τον 17ο αιώνα μ.Χ. , 15000 περίπου σπάνια βιβλία εκδόσεων Βενετίας, Βιέννης, Παρισίων, Λουγδούνου που χρονολογούνται από τους πρώτους χρόνους της εφεύρεσης της τυπογραφίας και νεότερα ( από το 1826 και μετά ) όπως εκδόσεις Λειψίας, Παρισίων, Gottiger, Οξφόρδης κ.λ.π. τα οποία είναι κυρίως φιλολογικά και θεολογικά αλλά καλύπτουν και πολλούς άλλους τομείς επιστημών. Υπάρχουν επίσης πλήρης σειρές φιλολογικών και επιστημονικών περιοδικών εκδόσεων όπως τα    Hermes, Pholologus, Plilolog Anzeiger, wochenschrift fur klassische philologie, Byzantinische zeitschrift κ.α. και έχουν καταγραφεί σε μεγάλο κατάλογο. Σ ’όλο αυτό το μεγάλο διάστημα της λειτουργίας της η βιβλιοθήκη εμπλουτίστηκε και από μεγάλες δωρεές διαφόρων Λεσβίων.

Εκτός από την παραπάνω βιβλιοθήκη στο σχολείο μας λειτουργούν δύο ακόμη βιβλιοθήκες. Η μία στεγάζει τα βιβλία που δώρισαν δύο μεγάλοι άνθρωποι των γραμμάτων της Λέσβου, ο Δημήτριος και Γρηγόριος Βερναρδάκης και fvt_1_bibl_mau.gif (43890 bytes)η άλλη δημιουργήθηκε πρόσφατα (2000) στα πλαίσια προγράμματος που εκπόνησε το Υπουργείο Παιδείας με την επωνυμία “Ιαλυσός” (και υλοποίησε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου). Περιλαμβάνει περίπου έξι χιλιάδες βιβλία σύγχρονα που καλύπτουν όλους τους επιστημονικούς τομείς όπως φιλοσοφία, θρησκεία, παιδαγωγική, ψυχολογία, κοινωνιολογία, οικονομία, φυσικές επιστήμες, μαθηματικά, πληροφορική, ιστορία, ξένες γλώσσες κ.λ.π.

Σήμερα το σχολείο μας  (Δεκέμβριος του 2001) έχει εννέα  τμήματα ( 3   για την Α, 3 για την Β και 3 για την Γ λυκείου ), έχει 200 μαθητές και διδάσκουν 35 καθηγητές. Διευθυντής είναι ο Δημήτριος Τσερδάνης φιλόλογος.

back.gif (1256 bytes)