ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΨΕΡΙΜΟ 

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Αιγαίου το πρόγραμμα που κατάθεσε ο ΣΠΑΤΠΕ, σε συνεργασία με τις Εφορείες Προσκόπων Ξάνθης και Καλύμνου και της ομάδας «Οικογνωσία» από την Κύπρο. Το πρόγραμμά μας ήταν ένα από τα δέκα που εγκρίθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος «Θράκη -Αιγαίο-Κύπρος», από τις ενενήντα προτάσεις που υποβλήθηκαν. 

Στα πλαίσια του προγράμματός μας θα διοργανωθούν δέκα πενθήμεροι κατασκηνωτικοί κύκλοι που θα συνοδεύονται από workshop περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Θα προσκληθούν νέοι από 17 έως 23 ετών από τη Θράκη, το Αιγαίο και την Κύπρο που ενδεχομένως θα ήθελαν να συμμετάσχουν στα workshop. 

Έτσι, για πέντε εβδομάδες από τον Ιούλιο του 1998 και το καλοκαίρι του 1999, η κατασκήνωση του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων της Ψερίμου θα φιλοξενεί ομάδες 30 νέων, η κάθε μία εκ των οποίων θα διαμένει στην Ψέριμο επί 7 ημέρες. Η υποδομή της κατασκήνωσης διαθέτει μεγάλες σκηνές και κρεβάτια, χώρους ενδιαίτησης, ντους και τουαλέτες, γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ κ.τ.λ. Ο χώρος βρίσκεται κοντά στη θάλασσα, σε πευκόφυτη έκταση. 

Ο σκοπός του προγράμματος θα είναι η περιβαλλοντική εκπαίδευση των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα , ιδιαίτερα σε θέματα που απασχολούν άμεσα τις περιοχές τους και συνδέονται ταυτοχρόνως με μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα. Επίσης, η επικοινωνία και η ενεργοποίηση νέων από το χώρο Θράκη, Αιγαίο ,Κύπρος σε θέματα και δραστηριότητες που θα ευνοήσουν τη δικτύωσή τους πάνω σε κοινά ενδιαφέροντα. Τέλος σκοπός του προγράμματος είναι και η εξάσκηση, εκπαίδευση των φοιτητών και αποφοίτων του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. 

Στο χώρο της κατασκήνωσης κάθε εβδομάδα θα γίνονται πέντε workshop που θα αναλάβουν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Περιβάλλοντος, ενδεχομένως και διδάσκοντες του Τμήματος. Τα θέματα που επιλέχθηκαν για να παρουσιαστούν στα workshop είναι τα εξής:   

Οι κατασκηνωτές θα επιβαρυνθούν με τα έξοδα μετακίνησης από- προς την Ψέριμο και μόνο. Το κόστος της διαμονής και διατροφής θα εξασφαλίζεται από το πρόγραμμα.

 

ΨΕΡΙΜΟΣ 1999 

Ολοκληρώθηκε φέτος το καλοκαίρι στη Ψέριμο η δεύτερη φάση του προγράμματος που ξεκινήσαμε πέρσι σε συνεργασία με την Οικογνωσία Κύπρου και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. Στη κατασκήνωση των προσκόπων φιλοξενήθηκαν άτομα με ευαισθησία για το περιβάλλον και παρακολούθησαν τις διαλέξεις εισηγητών  πάνω σε περιβαλλοντικά ζητήματα, ενώ το πρόγραμμα συμπεριλάμβανε  και άλλου είδους δραστηριότητες όπως περιπάτους στο νησί, καθαρισμός ακτών, μπιτς-βόλεϊ, βραδιές θεατρικού παιχνιδιού με πρωταγωνιστές τους προσκόπους κ.α.

Το πρόγραμμα είχε διάρκεια από 18 Ιουλίου μέχρι 28 Αυγούστου και ήταν χωρισμένο σε βδομαδιαίες περιόδους. Την πρώτη περίοδο  φιλοξενήθηκαν αποκλειστικά πρόσκοποι, την τρίτη μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων από όλο τον κόσμο, ενώ τις υπόλοιπες φοιτητές και απόφοιτοι του τμήματος καθώς και νέοι από όλη την Ελλάδα με περιβαλλοντικές ανησυχίες. Στόχος του προγράμματος ήταν η ενημέρωση και συζήτηση επί σύγχρονων περιβαλλοντικών ζητημάτων και όχι μόνο, σε ένα ευχάριστο και φιλικό κλίμα.  Τα θέματα που παρουσιάστηκαν ήταν: 

Το πρόγραμμα επιδιώκεται να συνεχιστεί και στο μέλλον, με την οργάνωση τριών περιβαλλοντικών κατασκηνώσεων. Η πρώτη θα έχει έδρα ορεινή περιοχή της Θράκης, όπου θα δοθεί έμφαση, στην διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων. Η δεύτερη θα διεξαχθεί στο Καστελόριζο με έμφαση στη διαχείριση των νησιωτικών οικοσυστημάτων. Η Τρίτη θα γίνει στην Κύπρο, με έμφαση στην διαχείριση τουριστικών περιοχών.

 

home

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

top