Ιστορία
Πανεπιστημιακές Μονάδες
  Στατιστικά Στοιχεία

 

Πανεπιστημιακή Μονάδα Λέσβου

To Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει έδρα του την πρωτεύουσα του Νομού Λέσβου, την πόλη της Μυτιλήνης. Εδώ βρίσκονται η Πρυτανεία και οι κεντρικές υπηρεσίες Διοίκησης του Ιδρύματος, η κεντρική Βιβλιοθήκη και η Επιτροπή Ερευνών. Η Πανεπιστημιακή Μονάδα Λέσβου αναπτύσσεται στην πόλη της Μυτιλήνης και περιλαμβάνει τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και τη Σχολή Περιβάλλοντος.

Η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών αποτελείται από τα εξής Τμήματα:

Η Σχολή Περιβάλλοντος αποτελείται από το:

To Πανεπιστήμιο Αιγαίου στεγάζεται σε υφιστάμενα ιδιόκτητα κτίρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας, σε ενοικιαζόμενα κτίρια χωροθετημένα στο κέντρο της πόλης και στα νέα σύγχρονα κτίρια, τα οποία έχουν κατασκευαστεί σε μια από τις ωραιότερες περιοχές της πόλης (Λόφος Πανεπιστημίου).

Η πόλη της Μυτιλήνης αποτελεί μια ζωντανή αναπτυσσόμενη πόλη 40.0000 κατοίκων, που εξελίσσεται σε διοικητικό κέντρο του Αιγαίου καθώς φιλοξενεί τις έδρες του Υπουργείου Αιγαίου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Είναι χτισμένη σε μικρούς λόφους, πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης. To ανθηρό οικονομικό παρελθόν της πόλης αποτυπώνεται στα εντυπωσιακά αρχοντικά της, ενώ η εγκατάσταση του Πανεπιστημίου Αιγαίου της έχει δώσει νέα πνοή και ζωντάνια. 

Η Λέσβος συνδέεται με την ηπειρωτική Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα) με πυκνές ακτοπλοϊκές (συμβατικά και ταχύπλοα πλοία) και αεροπορικές συγκοινωνίες. Συνδέεται, επίσης, τόσο ακτοπλοϊκώς, όσο και αεροπορικώς με τα υπόλοιπα νησιά του Β. Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. 

To νησί της Λέσβου αποτελεί το τρίτο σε μέγεθος νησί της Ελλάδας με έκταση 1.632 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 90643 κατοίκους (απογραφή 2001). Χαρακτηρίζεται ως το νησί της αρμονίας, της ομορφιάς και της ηρεμίας. Οι απέραντες εκτάσεις από ελαιώνες, τα δάση από πεύκα, καστανιές, βελανιδιές, οι πλούσιοι κόλποι της Γέρας και της Καλλονής και το εντυπωσιακό απολιθωμένο δάσος της Δυτικής Λέσβου συνθέτουν ένα πολυποίκιλο και ιδιαίτερα ελκυστικό φυσικό τοπίο. Η Λέσβος διακρίνεται και για την πλούσια ιστορική και πολιτιστική της παράδοση, η οποία είναι αποτυπωμένη σε πλήθος αρχαιολογικών και ιστορικών μνημείων και έργων τέχνης. Πατρίδα της Σαπφούς, του Αλκαίου, του Θεόφραστου, του Θεόφιλου, του Μυριβήλη, του Εφταλιώτη και του Ελύτη φημίζεται για την πλούσια πολιτιστική της παράδοση και τη μοναδική της διαδρομή και προσφορά στα γράμματα και τις τέχνες.

 
 

 

Κορυφή Σελίδας