ΒΡΑΒΕΙΟ 'ΦΡΑΝΤΖΗ ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΌΦΑ'

Πρωτοβουλίες αναβάθμισης ποιότητας των διοικητικών διαδικασιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου  

Ο Φραντζής Χατζηχριστόφας υπήρξε 'παιδί' του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Φοίτησε στο Τμήμα Περιβάλλοντος και ολοκλήρωσε με ιδιαίτερη επιτυχία τις διδακτορικές του σπουδές στο Τμήμα Επιστήμης της Θάλασσας, στο ιδιαίτερα απαιτητικό αντικείμενο των εφαρμογών της Τηλεπισκόπησης στο θαλάσσιο περιβάλλον. Ως συνεργάτης ερευνητικών εργαστηρίων της Σχολής Περιβάλλοντος, συμμετείχε και στη διοικητική λειτουργία του Ιδρύματος, όπου και κατέλαβε θέση υπαλλήλου ΙΔΑΧ, το 2005. Εργάσθηκε με επιμέλεια στην Οικονομική Υπηρεσία, όπου διέθεσε τις πολύτιμες γνώσεις του και υψηλές δεξιότητες του στην προαγωγή καλών πρακτικών στις διαδικασίες διοίκησης. Έμελλε η ζωή να μην του επιτρέψει να ακολουθήσει τα όνειρα του, έφυγε από κοντά μας αδίκως και αναιτίως. Άφησε όμως την παρακαταθήκη της προσπάθειας της στιβαρής αλλά και κομψής συνεισφοράς στην έννοια της ποιότητας της ανθρώπινης παρουσίας και συμμετοχής στην ακαδημαϊκή κοινότητα. 

Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου εδέχθη ομοφώνως την εισήγηση του Πρύτανη για την θεσμοθέτηση παγίου Βραβείου στη μνήμη του, φέρον το όνομα του. Στόχος του Βραβείου Χατζηχριστόφα είναι η διαγωνιστική επιβράβευση διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τη σύλληψη ιδεών, περιγραφή διαδικασιών και πρόταση λειτουργιών αναβάθμισης των παγίων πρακτικών της Διοίκησης, σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις Υπηρεσίες και Πανεπιστημιακές Μονάδες. Το αντικείμενο των προτάσεων μπορεί να αναφέρεται σε όλο το φάσμα των λειτουργιών μας:  παραδείγματος χάριν, από τη βελτίωση της λειτουργίας των Γραμματειών Τμημάτων και Σχολών, έως την εσωτερική και εξωτερική διασύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας, τις επαφές και σχέσεις με τον ΕΛΕ, τις τοπικές κοινωνίες, τις δράσεις πολιτισμού, κ.ο.κ. Υπάρχει ένα τεράστιο κεφάλαιο εμπειριών και ιδεών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Συχνά, δεν υπάρχει ο τρόπος έκφρασης και ανάδειξης του. Ελπίδα είναι ότι η προκήρυξη του Βραβείου Χατζηχριστόφα θα αποτελέσει το όχημα για την εκφορά και δημόσια κοινοποίηση του.  

Το Βραβείο Χατζηχριστόφα θα ακολουθείται από χρηματικό έπαθλο (τρεις κλίμακες), έπαινο που θα κατατίθεται στον υπηρεσιακό φάκελο των συμμετεχόντων, ενώ η απονομή του θα γίνεται κατά τη χειμερινή τελετή καθομολόγησης πτυχιούχων στη γενέτειρα του Φραντζή, με μετάκληση συγγενούς του. 

Συγκροτείται Επιτροπή Βραβείου Χατζηχριστόφα αποτελούμενη από τους/τις εκάστοτε:

-         Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού

-         Διευθυντή Διοικητικών Υποθέσεων

-         Εκπρόσωπο του Γραφείου Ποιότητας

-         Γραμματέα του Ειδικού Λογαριασμού Ερευνών

-         Μέλος ΔΕΠ, οριζόμενο εκπρόσωπο της Συγκλήτου.

Θέση πάγιου παρατηρητού της διαδικασίας επιλογής έχει εκπρόσωπος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου. Η Επιτροπή μπορεί σε περίπτωση εξειδικευμένου αντικειμένου να προσκαλεί προς γνωμοδότηση μέλος ΔΕΠ, ΕΤΕΠ ή ΕΕΔΙΠ ή Διοικητικό Υπάλληλο ή φοιτητή με εμπειρία στο προτεινόμενο πεδίο. 

Η Επιτροπή σε άμεσο χρόνο θα καθορίσει το τεχνικό μέρος της διαδικασίας και θα προκηρύξει το Βραβείο Χατζηχριστόφα 2008.

Καθηγητής Ανδρέας Ι. Τρούμπης

Πρύτανης

 

 

 

Κορυφή Σελίδας