Προηγούμενη σελίδα.

Το Πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων  

    Η Ελλάδα κατάφερε όχι μόνο να οργανώσει με μεγάλη επιτυχία τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και πέτυχε να αναβιώσει το Ολυμπιακό Πνεύμα. Οι Ολυμπιακοί των Αθηνών έγιναν παράδειγμα προς μίμηση και οι αναβιωμένοι Ολυμπιακοί Αγώνες θεσμός.

    Η Αθήνα θέλησε να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς και για την επέτειο των εκατό χρόνων από την αναβίωσή τους, το 1996. Αυτό όμως της το αρνήθηκαν. Οι αγώνες πήγαν στην Ατλάντα. Αλλά το Πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων δεν έγκειται μόνο στη νίκη αλλά και στη συμμετοχή. Οι αθλητές μας έδωσαν τη συνεισφορά τους στην επέτειο του σύγχρονου Ολυμπιακού Κινήματος. Ο καθένας σύμφωνα με τις δικές του ικανότητες και το ταλέντο, αλλά όλοι ενωμένοι με το ίδιο πνεύμα: την ενότητα της Ψυχής και του Σώματος θα μας αντιπροσωπεύσουν στους ολυμπιακούς αγώνες του 2004… 

ü      Πύρρος Δήμας - με μια έκρηξη δύναμης και χαράς

ü      Κώστας Κεντέρης – με δύναμη και αποφασιστικότητα

ü      Νίκη Μπακογιάννη - με ψυχραιμία, σκέψη, συγκέντρωση, ξεπερνώντας τις ικανότητές της

ü      Γιάννης Μελισσανίδης - κατορθώνοντας το ακατόρθωτο με αρμονία, ισορροπία και χάρη

ü      Νίκος Κακλαμανάκης - ξεπερνώντας τη θάλασσα με πίστη στην παράδοση

ü      Κάχι Κακιασβίλι - με αποφασιστικότητα και ήρεμη δύναμη

ü      Λεωνίδας Σαμπάνης - με μετριοφροσύνη και υπολογισμένες κινήσεις

ü      Βαλέριος Λεωνίδης - με υπέρτατη προσπάθεια και τέχνη

ü      Λεωνίδας Κόκκας - με αποφασιστικότητα, πειθαρχία και προσοχή στις καλές συμβουλές.

Ολυμπιακοί αγώνες στην αρχαιότητα  

     Οι Ολυμπιακοί Αγώνες τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια τις πιο ζεστές ημέρες του καλοκαιριού. Κατά τη διάρκεια των πέντε ημερών των Αγώνων, αφιερώνονταν στους βωμούς των θεών της Ολυμπίας θυσίες, πιο μεγαλειώδης από τις οποίες ήταν η θυσία εκατό βοδιών στο βωμό του Δία. Μια σειρά αθλητικών αγώνων γίνονταν στο Στάδιο, το Ιπποδρόμιο και άλλους χώρους της θέσης, μπροστά σε χιλιάδες θεατές από όλες τις πόλεις του γνωστού ελληνικού κόσμου. Οι νικητές στεφανώνονταν με ένα στεφάνι αγριελιάς και απολάμβαναν ιδιαίτερες τιμές από την πατρίδα τους.

   Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, γίνονταν διάφορα αγωνίσματα:

  • στάδιο
  • πάλη
  • πυγμαχία
  • παγκράτιο
  • ιππικά αγωνίσματα
  • πένταθλο (άλμα, δρόμος, ακόντιο, δίσκος, πάλη)

   Εκείνοι που συμμετείχαν στα αγωνίσματα ακολουθούσαν κοινούς κανόνες και συμβάσεις, καθιερωμένους για την καλύτερη οργάνωση των αγώνων.
Καταρχήν, όλες οι πόλεις ήταν υποχρεωμένες να πάψουν τις εχθροπραξίες κατά τη διάρκεια των αγώνων. Δεύτερον, σε όλους τους Έλληνες πολίτες επιτρεπόταν η συμμετοχή. Τρίτον, συγκεκριμένοι κανόνες ρύθμιζαν τη διαδικασία της προγύμνασης και της διεξαγωγής των αγώνων.


Προϊστορία των Ολυμπιακών Αγώνων
  
Πριν όμως οι Ολυμπιακοί Αγώνες γίνουν ένα τακτικό πανελλήνιο γεγονός, οι αθλητικές δραστηριότητες είχαν διαφορετική σημασία για τους πολιτισμούς της Μεσογείου. Αρχαιολογικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι διοργάνωναν αθλητικούς αγώνες, και ότι στο μινωικό και μυκηναϊκό πολιτισμό τα αγωνίσματα αποτελούσαν ένα σημαντικό στοιχείο των θρησκευτικών και ταφικών τελετών.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαιότητα
   Η σύγχρονη έρευνα εστιάζει το ενδιαφέρον της στην κατανόηση της οργάνωσης αυτής της μεγάλης θρησκευτικής γιορτής που γινόταν στην Ολυμπία, η οποία έγινε το σύμβολο της πολιτικής και πολιτιστικής ενότητας για όλους τους Έλληνες στην Αρχαιότητα. Το ιερό της Ολυμπίας επέβαλλε το κύρος του σε ολόκληρο τον ελληνικό κόσμο και οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν το σύμβολο της πανελλήνιας ενότητας. Στην Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο το αθλητικό πνεύμα άλλαξε και οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν ένας διεθνής θεσμός.

Παραολυμπιακοί Αγώνες

Οι Αγώνες

   Oι Παραολυμπιακοί Αγώνες είναι η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση στον κόσμο μετά τους Ολυμπιακούς. Οι αγώνες διεξάγονται στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και οι αθλητές που συμμετέχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες έχουν κινητικές αναπηρίες, δυσκολίες ή απώλεια όρασης ή Νοητικές  δυσκολίες.

    Δεν πρέπει ωστόσο να γίνεται σύγχυση με τη διοργάνωση των Special Olympics όπου συμμετέχουν αθλητές με ακόμα και σοβαρές περιπτώσεις νοητικής στέρησης καθώς οι αγώνες αυτοί έχουν περισσότερο ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα και διαφοροποιούνται από την αυστηρά αγωνιστική φιλοσοφία των Παραολυμπιακών.

Μέγεθος

   Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση μετά τους Ολυμπιακούς: 18 αθλήματα, 550 χρυσά μετάλλια, 4000 αθλητές, 2000 συνοδοί,  125 συμμετέχοντες χώρες.  Επίσης θα συμμετάσχουν 3000 κριτές και τεχνικοί αλλά και 10.000 εθελοντές. Οι Παρaολυμπιακοί Αγώνες είναι μεγαλύτεροι σε συμμετοχές χωρών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου (1972) και σε αριθμό αθλητών από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Nagano (1998). Οι Παραολυμπιακοί αθλητές θέλουν να τους αντιμετωπίζουν ισότιμα, ως αθλητές επιδόσεων. Ωστόσο οι περισσότεροι από αυτούς παραμένουν πολύ προσγειωμένοι και γνήσιοι.

Οι Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις

   Οι Αγώνες θα διεξαχθούν στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις για τις οποίες προβλέπονται και θα έχουν εξασφαλιστεί ειδικές προδιαγραφές σχετικές με την προσβασιμότητα των αθλητών, ενώ ο Δήμος της Αθήνας και οι άλλοι Ολυμπιακοί Δήμοι πρόκειται να προβούν σε εργασίες αναβάθμισης της υποδομής τους σε όλους τους δημόσιους χώρους ώστε να επιτευχθεί πλήρη προσβασιμότητα.   

 

Τα Αθλήματα των Θερινών Παραολυμπιακών Αγώνων είναι:    

Στίβος

Τοξοβολία

Κολύμβηση

Βόλεϊ

Καλαθοσφαίριση

               με καρότσι 

              ID Basketball

Τζούντο

Ποδόσφαιρο

Σκοποβολή

Άρση Βαρών

Goalball

Ποδηλασία

Ξιφασκία

Τένις με καρότσι

Ιστιοπλοΐα

Επιτραπέζια Αντισφαίριση

Rugby

Ιππασία

Boccia

Ιστορίες θάρρους

   Τα φώτα των Παραολυμπιακών Αγώνων σβήνουν και ξαφνικά συνειδητοποιούμε πως η αναπηρία των αθλητών δεν είχε σημασία, ότι το μόνο που θυμόμαστε είναι τα μάτια της ζωής, τα μάτια της θέλησης.
   Δεν έχει πια σημασία πώς και γιατί έμεινε ανάπηρος ο αθλητής. Δεν είναι αυτή η ιστορία της ζωής του.
   Η ιστορία του είναι ο αγώνας του για την επιτυχία, η θέλησή του για ζωή.
   Αυτή η ιστορία που κάνει κι εμάς καλύτερους.

   Τα σύμβολα που χρησιμοποιήθηκαν στην κίνηση για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, αναπαριστούν τις ιδέες του Ολυμπισμού: ειρήνη, αδελφότητα, ευγενής άμιλλα.

Χρωματιστά δαχτυλίδια
   Ο βαρόνος Pierre de Coubertin συνέλαβε το κύριο σύμβολο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, τα χρωματιστά δαχτυλίδια. Σύμφωνα με τον Coubertin, το καθένα από τα πέντε δαχτυλίδια συμβόλιζε μια από τις πέντε ηπείρους. Το δέσιμο των πέντε δαχτυλιδιών, συμβόλιζε την ένωση των ηπείρων κατά τους αγώνες και αναπαριστά το ιδανικό της ειρήνης και της αδελφότητας ολόκληρου του πλανήτη.  

Τα Ολυμπιακά δαχτυλίδια είναι σήμα κατατεθέν της ΔΟΕ (Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής)

 

    Το 80% των αθλητικών εγκαταστάσεων που απαιτούνται για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004 είναι ήδη έτοιμο, και όλες ανταποκρίνονται στις υψηλότερες προδιαγραφές των διεθνών αθλητικών ομοσπονδιών. Η πλειοψηφία των αγωνισμάτων θα διεξαχθούν σε δύο κύριες εγκαταστάσεις: στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο και στην παραθαλάσσια ζώνη του Φαλήρου. Το Ολυμπιακό χωριό, από την άλλη, θα φιλοξενήσει τους αθλητές των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων. Θα βρίσκεται στους πρόποδες της Πάρνηθας, σε μικρή απόσταση από το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο.

     Σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια, θα κληθούμε όλοι, μικροί και μεγάλοι, να δώσουμε έναν πολύ σπουδαίο αγώνα. Τον αγώνα τον καλό. Τον Ολυμπιακό αγώνα. Σ΄αυτό τον αγώνα, θα πρέπει όλοι μας να είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι, όχι μόνο για να αριστεύσουμε, αλλά, πάνω και πρώτα απ΄όλα, για να γίνει η πατρίδα μας το λίκνο που θα θρέψει την καινούρια άποψη μιας διαχρονικής αξίας: της Ολυμπιακής Ιδέας.

   Το 2004 θα συναντηθούμε στην Αθήνα για να ξαναζήσουμε το Όνειρο. Να νιώσουμε το χτυποκάρδι, τη συγκίνηση, την απογοήτευση, τον ενθουσιασμό.


   Για να δημιουργήσουμε μαζί τις καινούργιες Μεγάλες Στιγμές.

 


Ιστορικό | Διδακτικό προσωπικό | Αρθρογραφία | Πειραματικό Βήμα

Προγράμματα | Εκδηλώσεις | Θέατρο | Μαθητές | Εργασίες Μαθητών | Η Λέσβος

Αρχική σελίδα