Ο Στρατής Κυριακόγλου γεννήθηκε το 1945 στην Κάπη. Είναι αδερφός του Μιχάλη Κυριακόγλου και επαγγελματίας μουσικός, όπως τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του. Ο πατέρας του Μενέλαος Κυριακόγλου ήταν περίφημος οργανοπαίκτης, έπαιζε βιολί και τρομπόνι και είχε θεωρητικές γνώσεις μουσικής. Ο Στρατής Κυριακόγλου μυήθηκε από πολύ μικρός στη μουσική απ' τον πατέρα του και τον μεγαλύτερο αδερφό του Μιχάλη, που παίζει βιολί, κιθάρα και ακορντεόν. Ο Στρατής ξεκίνησε να παίζει ντραμς σε ηλικία 10 χρονών με ένα αυτοσχέδιο όργανο που του κατασκεύασε ο πατέρας του. Καθώς είχε μουσικά ακούσματα και μεγάλη επιδεξιότητα στο ρυθμό και στην εκτέλεση άρχισε πολύ γρήγορα να παίζει επαγγελματικά ντραμς στο μουσικό συγκρότημα του πατέρα του, ο οποίος του αγόρασε και τα πρώτα ντραμς από την Αθήνα.

Ο Στρατής Κυριακόγλου διδάχτηκε θεωρία της μουσικής από τον θείο του Γιώργο Βαρελτζή, που έπαιζε τρομπόνι, και στη συνέχεια από τον αδερφό του Μιχάλη, ο οποίος του δίδαξε και το ακορντεόν. Από τον πατέρα του και άλλους παλιούς μουσικούς της Κάπης έμαθε το ρεπερτόριο των χορευτικών σκοπών που έπαιζαν στα πανηγύρια, στους γάμους και στις διασκεδάσεις. Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 παρουσιάστηκε στο στρατό και υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο Διδυμότειχο, όπου συνέχισε την ενασχόλησή του με τη μουσική. Έπαιζε τύμπανο στη στρατιωτική μπάντα και ακορντεόν στις χοροεσπερίδες της Λέσχης των Αξιωματικών. Στο στρατό έμαθε και μπουζούκι με τη βοήθεια του συναδέλφου του Γιάννη Πολυκανδριώτη. Την περίοδο αυτή εμπλούτισε επιπλέον το ρεπερτόριό του με δημοτικά και παραδοσιακά τραγούδια από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Πανηγύρι των Ταξιαρχών στον Μανταμάδο το 1971. Μενέλαος Κυριακόγλου, από την Κάπη - βιολί, Μιχάλης Κυριακόγλου - αρμόνιο, Στρατής Γιαννής, από τον Μανταμάδο -κιθάρα, Στρατής Δούκας - ντραμς, Στρατής Κυριακόγλου - μπουζούκι και μία τραγουδίστρια από την Κρήτη. Αρχείο Μιχ. Κυριακόγλου.Όταν απολύθηκε από το στρατό επέστρεψε στην Κάπη και έπαιζε μουσική σε συνεργασία με τον πατέρα του και τον αδερφό του. Το γεγονός ότι όλοι γνώριζαν περισσότερα από ένα όργανα, επέτρεψε στην κομπανία των Κυριακόγλου - "Μενελάηδες" ή "Καπιώτες" όπως ήταν ευρύτερα γνωστοί - να παίζουν με δύο διαφορετικά σχήματα, ανάλογα με τις περιστάσεις. Τη δεκαετία του '60 το ρεπερτόριο εμπλουτίστηκε με ένα πλήθος από λαϊκά και τραγούδια "ελαφράς" μουσικής, που τα μάθαιναν οι μουσικοί από το ραδιόφωνο και από παρτιτούρες. Το τραγούδι είχε αποκτήσει πλέον μεγαλύτερη σημασία και σύμφωνα με τη μόδα της εποχής στα μουσικά συγκροτήματα συμμετείχαν και τραγουδίστριες που έρχονταν εποχιακά στη Λέσβο από την Αθήνα, μετά από πρόσκληση των καφετζήδων. Ο Στρατής και ο Μιχάλης Κυριακόγλου συνόδευαν μάλιστα συχνά με το τραγούδι τις τραγουδίστριες στα εξοχικά κέντρα και στα πανηγύρια.

Μέχρι και τη δεκαετία του 1980 ο Στρατής Κυριακόγλου συνεργαζόταν σταθερά με τον πατέρα του και τον αδερφό του, καθώς και με άλλους μουσικούς της περιφέρειάς του, όπως με το Στρατή Βουγιούκα ("Χαλβατζή") από το Μανταμάδο (βιολί), τον Παναγιώτη Ζαχαρή από την Αγία Παρασκευή (κιθάρα, ακορντεόν και τραγούδι), το Στρατή Γιαννή από τον Μανταμάδο (κιθάρα) και πολλούς άλλους. Έχει παίξει σε όλο σχεδόν το νησί, συχνότερα όμως στα καφενεία και στα εξοχικά Διασκέδαση τουριστών στο Γενί Λιμάνι, επίνειο της Κάπης, το 1994. Στρατής Κυριακόγλου - μπουζούκι, Μιχάλης Κολοκοτρώνης από τον Μανταμάδο - τουμπελέκι, Μιχάλης Κυριακόγλου - ακορντεόν. Αρχείο Μιχ. Κυριακόγλου.κέντρα της περιφέρειάς του. Όταν αποσύρθηκε ο πατέρας του Μενέλαος τη δεκαετία του 1980, ο Στρατής συνέχισε με τον αδερφό του και με περιστασιακές συνεργασίες με άλλους λέσβιους μουσικούς. Μέχρι σήμερα παίζει σε πανηγύρια, γάμους, μουσικές εκδηλώσεις, διασκεδάσεις στα καφενεία, καθώς και σε ελληνικές βραδυές για τους τουρίστες που διοργανώνουν τα ξενοδοχεία, στην ευρύτερη περιφέρεια της Λέσβου. Παράλληλα ασχολείται με την καλλιέργεια της ελιάς στα κτήματά του, ενώ για ένα χρονικό διάστημα είχε ασχοληθεί και με την κτηνοτροφία.

Δισκογραφία

σε Audio CD

- Λέσβος - Αιολίς. Τραγούδια και Χοροί της Λέσβου, CD ΠΕΚ 9-10, Ν. Διονυσόπουλος (επιμέλεια), Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης - Πανεπιστήμιο Αιγαίου, 1997. Ο Στρατής Κυριακόγλου παίζει ακορντεόν στους σκοπούς: "Φωκιανός" (Α15) και "Νυφιάτικος Σμυρνιός" (Α16).

(Το Βιογραφικό Σημείωμα του Στρατή Κυριακόγλου βασίστηκε στη συνέντευξη του ερευνητικού προγράμματος "Κιβωτός του Αιγαίου", το Μάϊο του 1997 στην Κάπη).