Ο Βασίλης Παντελίδης γεννήθηκε το 1931 στο Σκουτάρο της βόρειας Λέσβου. Η οικογένειά του καταγόταν από το Σκουτάρο και είχε μεγάλη παράδοση στη μουσική. Ο παππούς του Χαράλαμπος Παντελίδης ήταν πρακτικός οργανοπαίκτης και ιεροψάλτης με πολύ καλές γνώσεις Βυζαντινής μουσικής. Έπαιζε κορνέτα, κλαρίνο και σαντούρι και μάλιστα μέχρι το 1922 έπαιζε τακτικά σε γάμους και διασκεδάσεις στην απέναντι Μικρασιατική ακτή. Ο πατέρας του Βασίλη, Γεώργιος Παντελίδης ήταν επίσης μουσικός, έπαιζε σαντούρι και κορνέτα. Ο Βασίλης Παντελίδης έμαθε κλαρίνο και συνέχισε τη μουσική παράδοση της οικογένειας, όπως και ο μεγαλύτερος αδερφός του Χρήστος Παντελίδης που παίζει κορνέτα Πανηγύρι του "Ταύρου" στην Αγία Παρασκευή το 1995. Οι μουσικοί συνοδεύουν τους έφιππους πανηγυριώτες: Βασίλης Παντελίδης, από τον Σκουτάρο - κλαρίνο, Μιχάλης Κυριακόγλου, από την Κάπη - βιολί, Μιχάλης Κολοκοτρώνης, από τον Μανταμάδο -νταούλι. Αρχείο Μιχ. Κυριακόγλου.

Ο Βασίλης Παντελίδης ξεκίνησε να παίζει φλογέρα σε μικρή ηλικία και στη συνέχεια ο πατέρας του, Γιώργος, του έμαθε να παίζει σαντούρι. Με το σαντούρι έκανε τις πρώτες του Σε καφενείο στην Πέτρα, μετά από πρόσκληση κάποιου μετανάστη από την Αμερική, παίζουν οι Σκουταριώτες μουσικοί: Ευστράτιος Χαλκιώτης - βιολί, Δημήτρης Κρανιδιώτης - σαντούρι, Χρήστος Παντελίδης - κορνέτα, Ιγνάτιος Λαγούτατζης, από τον Βαφειό - μπουζούκι, Κώστας Χαραλάμπου - βιολί, Μιχάλης Κρανιδιώτης - ακορντεόν και Βασίλης Παντελίδης - κλαρίνο. Αρχείο Δ. Κρανιδιώτη.επαγγελματικές εμφανίσεις στα μέσα της δεκαετίας του 1940, σε συνεργασία με τον πατέρα του και τον αδερφό του Χρήστο στο βιολί και στην κορνέτα. Κατόπιν, όταν έγινε 16 χρονών, ο παππούς του Χαράλαμπος του έδειξε τις κλίμακες στο κλαρίνο, του παραχώρησε μάλιστα και το δικό του κλαρίνο, που το είχε φέρει η αδερφή του από τη Γαλλία στις αρχές του 20ού αιώνα. Μετά από ένα χρόνο εξάσκηση στο σπίτι με τον παππού του, ο Βασίλης Παντελίδης ξεκίνησε να παίζει επαγγελματικά κλαρίνο το 1948 σε συνεργασία με τον πατέρα του Γιώργο στο σαντούρι και τον αδερφό του Χρήστο στην κορνέτα. Στη συνέχεια, μαζί με τον πατέρα του, συνεργάστηκε με την οικογένεια των Ηχογράφηση του ερευνητικού προγράμματος "Κιβωτός του Αιγαίου" στον Παλιό Κινηματογράφο του Σκουτάρου το 1997. Παίζουν οι μουσικοί, Δημήτρης Κρανιδιώτης από τον Σκουτάρο - σαντούρι, Βασίλης Παντελίδης από τον Σκουτάρο - κλαρίνο και Μιχάλης Κυριακόγλου από την Κάπη - βιολί.μουσικών Φραγκογιάννη από τον Σκουτάρο. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, αλλά και αργότερα, ο Βασίλης Παντελίδης συνεργάστηκε με το Χριστόφορο Κρανιδιώτη από το Σκουτάρο, που έπαιζε σαντούρι, καθώς και τους γιούς του, τον Μιχάλη στο ακορντεόν και το Δημήτρη στο κλαρίνο και στο σαντούρι. Οι συνεργασίες με τους μουσικούς δεν ήταν σταθερές. Έτσι, ο Βασίλης Παντελίδης συνεργάστηκε κατά διαστήματα με πολλούς ακόμα μουσικούς από το Σκουτάρο και άλλα χωριά και κωμοπόλεις της Λέσβου, καθώς και με πολλές τραγουδίστριες, που έρχονταν εποχιακά στη Λέσβο μέσο πρακτορείων της Αθήνας την περίοδο 1955-1970.

Ο Βασίλης Παντελίδης παίζει στο κλαρίνο όλο το ρεπερτόριο των σκοπών και των τραγουδιών που κυριαρχούσαν στους γάμους, στα πανηγύρια, στα γλέντια και στις χοροεσπερίδες. Τους παλιούς τοπικούς σκοπούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων φέρουν έντονη την επίδραση από την απέναντι Μικρασιατική ακτή, τους είχε διδαχθεί από τον παππού του και τον πατέρα του. Παίζει επίσης τα επονομαζόμενα "ευρωπαϊκά" ή "ελαφρά" τραγούδια (δηλαδή τραγούδια από επιθεωρήσεις και οπερέτες, αλλά και ταγκό, βαλς, φοξ κ.ο.κ.), που ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένα στις χοροεσπερίδες και στα γαμήλια γλέντια. Στη συνέχεια το ρεπερτόριό του εμπλουτιζόταν διαρκώς με τα ρεμπέτικα, τα λαϊκά, τα νησιώτικα τραγούδια, που διαδίδονταν στη Λέσβο κυρίως από το ραδιόφωνο.

Πανηγύρι Αγίου Γεωργίου στη Θερμή το 1996. Κομπανία συνοδεύει τον ανθοστολισμένο ταύρο κατά την περιφορά του στους δρόμους του χωριού. Στο κλαρίνο ο Βασίλης Παντελίδης από τον Σκουτάρο. Ο Βασίλης Παντελίδης έχει παίξει σε αρραβώνες, γάμους, πανηγύρια, γλέντια και χοροεσπερίδες σε όλο σχεδόν το νησί. Με το κλαρίνο του έχει συνοδεύσει συχνά την περιφορά του ανθοστολισμένου ταύρου, στα πανηγύρια του Ταύρου στην Αγία Παρασκευή, του Αγίου Γεωργίου στη Θερμή κ.ο.κ. Έχει επισκεφτεί επίσης την Κομοτηνή μαζί με άλλους λέσβιους μουσικούς, στην τελετή αδελφοποίησης των Δήμων Κομοτηνής και Μολύβου το 1993. Ο Βασίλης Παντελίδης συνεχίζει μέχρι σήμερα να παίζει κλαρίνο κυρίως σε συνεργασία με μουσικούς από την περιφέρεια του Πολυχνίτου, ενώ παράλληλα ασχολείται και με αγροτικές εργασίες στα δικά του κτήματα.

Δισκογραφία:

σε audio CD

- Λέσβος - Αιολίς. Τραγούδια και Χοροί της Λέσβου, CD ΠΕΚ 9-10, Ν. Διονυσόπουλος (επιμέλεια), Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης - Πανεπιστήμιο Αιγαίου, 1997. Ο Βασίλης Παντελίδης παίζει κλαρίνο στον σκοπό "Ατ Χαβασί" ή "Σκοπός των Αλόγων" ή "Κιόρογλου" (Β6).

σε άλλες μορφές

Ο Βασίλης Παντελίδης έπαιξε κλαρίνο σε μία ελληνική κινηματογραφική ταινία που γυρίστηκε στο Μόλυβο.

(Το Βιογραφικό Σημείωμα του Βασίλη Παντελίδη βασίστηκε στη συνέντευξη του ερευνητικού προγράμματος "Κιβωτός του Αιγαίου" το Μάϊο του 1997 στο Σκουτάρο).