Μουσικό συγκρότημα από την περιφέρεια Πλωμαρίου παίζει σε καφενείο, στις αρχές  της δεκαετίας του '50. Ποσειδώνας Καραβάς - βιολί, Ηλίας Ρουμελιώτης ("Καραχάλιας") - κιθάρα, Γιάννης Χρήστου - σαντούρι και Δημήτρης Χρήστου, από την Πλαγιά - βιολί. Αρχείο Δ. Καραβά Ο Στρατής Χρήστου γεννήθηκε το 1925 στην Πλαγιά της περιφέρειας Πλωμαρίου. Κατάγεται από οικογένεια μουσικών, εφόσον τόσο ο παππούς του (Γιάννης), όσο και ο πατέρας του (Δημήτρης), ο μεγαλύτερος αδερφός του (Παναγιώτης) και ο ετεροθαλής αδερφός του (Γιάννης), ήταν μουσικοί. Ο παππούς του έπαιζε γκάϊντα και στη συνέχεια κλαρίνο σε τοπικά μουσικά συγκροτήματα. Ο πατέρας του, Δημήτρης Χρήστου, έπαιζε βιολοντσέλο, βιολί και σαντούρι, δίδαξε μάλιστα αρκετούς μουσικούς της περιφέρειάς του. Έτσι, ο Στρατής και ο μεγαλύτερος αδερφός του Παναγιώτης Χρήστου μυήθηκαν νωρίς στη μουσική παράδοση του τόπου τους.

Ο Στρατής Χρήστου παίζει ακορντεόν και κιθάρα. Σε νεαρή ηλικία μαθήτευσε δίπλα σε ένα τσαγκάρη και άνοιξε και δικό του μαγαζί στην Πλαγιά, ωστόσο μετά από ενάμισυ χρόνο το έκλεισε για να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη μουσική.

Ο Στρατής Χρήστου ξεκίνησε να παίζει μουσική στα μέσα της δεκαετίας του 1940. Αρχικά τον βοήθησε ο πατέρας του, ο οποίος και τον παρότρυνε να μάθει κιθάρα, που χρειαζόταν στο συγκρότημα. Ο ίδιος ωστόσο είχε γοητευτεί από τα πρώτα ακορντεόν, που έπαιζαν οι γιοί του Ποσειδώνα Καραβά από το Παλαιοχώρι και επιθυμούσε να μάθει αυτό το νέο όργανο. Όμως τα ακορντεόν τότε ήταν λίγα και κόστιζαν πολύ και έτσι ξεκίνησε με την κιθάρα, έκανε μάλιστα και αρκετά μαθήματα μουσικής στον μουσικοδιδάσκαλο Βασίλη Καλδή στο Πλωμάρι. Μόλις έμαθε τα πρώτα ακομπανιαμέντα άρχισε να παίζει επαγγελματικά κιθάρα σε συνεργασία με τον πατέρα του Δημήτρη στο βιολί, τον ετεροθαλή αδερφό του Γιάννη στο σαντούρι και τον ξάδερφό του Μανώλη Χρήστου στην κορνέτα. Λίγα χρόνια αργότερα ξεκίνησε να μαθαίνει σαντούρι, αλλά το εγκατέλειψε σύντομα για να ασχοληθεί αποκλειστικά με το ακορντεόν.

Μουσικό συγκρότημα από την Πλαγιά, παίζει σε καφενείο της περιφέρειας Πλωμαρίου τη δεκαετία του 1960. Παναγιώτης Χρήστου - βιολί, Στρατής Χρήστου - ακορντεόν, Γιώργος Καβαρνός ("Αράπης") - σαντούρι και Κώστας Στεριανός ("Μπουρλής") - ντράμς. Φωτογραφία Γ. Γκάγκαλη, Αρχείο Π. Φρυδά.Από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 έπαιζε πλέον ακορντεόν, σε συνεργασία με τον αδερφό του Παναγιώτη στο βιολί, τον περίφημο σαντουριέρη Γιώργο Καβαρνό (Αράπη), τον Κώστα Στεριανό (Μπουρλή) και τον Δημήτρη Κριτζά στα ντραμς, καθώς και τον Αντώνη Χατζηδημητρίου και τον Ηλία Ρουμελιώτη (Καραχάλιας) από το Πλωμάρι, στην κιθάρα και το τραγούδι. Τις δεκαετίες 1960-1970 οι αδερφοί Χρήστου συνεργάστηκαν με πολλούς ακόμα μουσικούς της περιφέρειάς τους, καθώς και με τραγουδίστριες που έρχονταν εποχιακά στη Λέσβο, μετά από πρόσκληση των καφετζήδων για να τραγουδήσουν στα κέντρα και στα πανηγύρια.

Ο Στρατής Χρήστου παίζει όλους τους γνωστούς λεσβιακούς σκοπούς , όπως τους έμαθε από τον πατέρα του σε σταθερή συνεργασία με τον αδερφό του Παναγιώτη στο βιολί. Παίζει επίσης τα επονομαζόμενα "ευρωπαϊκά" (ταγκό, βαλς, ρούμπες και τραγούδια από τις αθηναϊκές επιθεωρήσεις και οπερέτες), που ήταν πολύ διαδεδομένα τη δεκαετία του '50, καθώς και ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια. Τα καινούργια τραγούδια τα μάθαινε είτε από το γραμμόφωνο και το ραδιόφωνο, είτε από παρτιτούρες που τους έστελναν από την Αθήνα.

Ο Παναγιώτης Χρήστου παίζει βιολί και ο αδερφός του Στρατής Χρήστου ακορντεόν στο σπίτι της αδερφής τους στην Πλαγιά το 1996.Σε συνεργασία με τον αδερφό του Παναγιώτη, ο Στρατής Χρήστου έχει παίξει σε γάμους, αρραβώνες, γλέντια, πατινάδες και πανηγύρια σε όλα τα χωριά της περιφέρειας του Πλωμαρίου και της Γέρας, καθώς και σε μουσικές εκδηλώσεις στη Μυτιλήνη. Ο ίδιος παίζει ακορντεόν μέχρι σήμερα, σε καφενεία και εξοχικά κέντρα, στην περιφέρεια του τόπου του, ιδιαίτερα τα καλοκαίρια που τα μουσικοχορευτικά δρώμενα και τα πανηγύρια πληθαίνουν. Παράλληλα όμως ασχολείται και με την ελαιοκαλλιέργεια στα δικά του κτήματα.

Δισκογραφία

σε βινύλιο

- Τραγούδια Μυτιλήνης και Χίου, Σίμων Καράς (επιμέλεια), Σύλλογος προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής. Ο Στρατής Χρήστου παίζει κιθάρα στο τραγούδι "Τα δύο κυπαρίσσια".

- Τραγούδια Μυτιλήνης και Μικράς Ασίας, Σίμων Καράς (επιμέλεια), Σύλλογος προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής, 1989. Ο Στρατής Χρήστου παίζει κιθάρα στο τραγούδι "Τα μάρμαρα της Πόλης".

σε Audio CD

- Λέσβος - Αιολίς. Τραγούδια και Χοροί της Λέσβου, CD ΠΕΚ 9-10, Ν. Διονυσόπουλος (επιμέλεια), Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης - Πανεπιστήμιο Αιγαίου, 1997. Ο Στρατής Χρήστου παίζει ακορντεόν στον σκοπό "Τσιγγάνικο" (Β 19).

(Το Βιογραφικό Σημείωμα του Στρατή Χρήστου βασίστηκε στις συνεντεύξεις του ερευνητικού προγράμματος "Κιβωτός του Αιγαίου", τον Ιανουάριο και το Μάϊο του 1996 στην Πλαγιά της περιφέρειας Πλωμαρίου).