Η ΜΥΤΙΛΗΝΗΠροηγούμενη σελίδα.

 

Αποψη της Κεντρικής Προκυμαίας της Μυτιλήνης.      

   Η Πρωτεύουσα της  Λέσβου ΜΥΤΙΛΗΝΗ είναι μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Ελλάδας. Χτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης απλώνεται αμφιθεατρικά κατά μήκος της παραλίας. Πήρε το όνομά της από τη μία κόρη του Μάκαρος, του μυθικού αποικιστή του νησιού.

   Σήμερα ο Δήμος Μυτιλήνης περιλαμβάνει και τις κοινότητες των Λουτρών, Ταξιαρχών, Παναγιούδας, Μόριας, Αλυφαντών, Αφάλωνα, Παμφίλων και Αγίας Μαρίνας. Είναι έδρα του Υπουργείου Αιγαίου, της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

   Στην κορυφή του λόφου που είναι κτισμένη η Μυτιλήνη δεσπόζει το Βυζαντινό της κάστρο, ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου. Το καλοκαίρι σε υπαίθριο θέατρο στο εσωτερικό του κάστρου γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, με συμμετοχή καλλιτεχνών από όλη την Ελλάδα. Γύρω από το κάστρο εκτείνεται πευκοδάσος "Τα τσαμάκια" και στην αρχή της προβλήτας του λιμανιού, δίπλα στη Θάλασσα, υψώνεται το Αγαλμα της Ελευθερίας κατασκευασμένο από μπρούτζο με μαρμάρινη βάση. Η εκκλησία της Μητροπόλεως είναι ο  Αγιος Αθανάσιος. Αλλοι Ναοί στο ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης είναι ο Αγιος Θεράπων, οι .Το Αγαλμα της Ελευθερίας.Αγιοι Θεόδωροι, ο Αγιος Συμεών και ο Αγιος Γεώργιος.  Τις πολυάριθμες συνοικίες της πόλης κοσμούν πλήθος από διατηρητέα αρχοντικά μέγαρα, δείγματα της ακμής της πόλης κατά το παρελθόν.  Η αγορά της Μυτιλήνης ήταν μία από της μεγαλύτερες της Μικράς Ασίας. Το εμπόριο ανθούσε με τα απέναντι παράλια και ήταν ο τρόπος διακίνησης των προϊόντων στην υπόλοιπη Ελλάδα. 

  Το σημερινό ιστορικό κέντρο (οδός Ερμού), κατά την αρχαιότητα ήταν  το κανάλι που χώριζε την πόλη από το νησί που σήμερα βρίσκεται το κάστρο. Ο Εύριπος. Αποτελούσε το φυσικό οχυρό που χώριζε την πόλη με το κάστρο και τα εκτός της πόλεως. Το ιστορικό κέντρο περιλαμβάνει τα καταστήματα (δημιούργημα του 19ου αιώνα), με αρχιτεκτονικούς ρυθμούς ανατολίτικους και αρχαιοελληνικούς σε αρμονικό συνδυασμό. Καταλήγει στην περιοχή της Επάνω Σκάλας, που ήταν και το παλαιό λιμάνι της Μυτιλήνης. Σώζεται το ένα σκέλος του λιμενοβραχίονα. Ανασκαφές που έγιναν στις παραπάνω περιοχές ανέδειξαν πολλά αξιόλογα μνημεία αρχαία και νεότερα (ιερά Κυβέλης, Απόλλωνα, Δήμητρας).

  Παράλληλη με τη οδό Ερμού, είναι η προκυμαία της Μυτιλήνης που φέρει το όνομα του απελευθερωτή της πόλης, του ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη. Πολλά τα διατηρητέα αρχοντικά κτίρια στο χώρο της προκυμαίας.  Οπως το Μέγαρο πρώην ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετάνια", το κτίριο πρώην καφενείο "Πανελλήνιο", το κτίριο της Εμπορικής Τράπεζας, το πρώην ξενοδοχείο "Λυκαβητός", οι Κολώνες, η Οθωμανική Τράπεζα, το Παλαιό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, το κτίριο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου, το Παλαιό Δημαρχείο κ.α. Σήμερα τα κτίρια αυτά στεγάζουν τουριστικά καταστήματα, δημόσιες επιχειρήσεις και Τράπεζες. Αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές δεσπόζουν διατηρητέα αρχοντικά κτίρια, όπως στη περιοχή της Σουράδας, του Μακρύ Γιαλού και του Κιοσκιού.    Αποψη της Μυτιλήνης. Δεσπόζει ο Αγ. Θεράποντας. 

  Ο Δημοτικός κήπος, όπου βρίσκεται και το Δημοτικό Θέατρο, αποτελεί το χώρο πρασίνου της προκυμαίας και το πατροπαράδοτο καφενείο του κήπου δροσίζει τους θερινούς μήνες Μυτιληνιούς και μή.     

   Εναντι του Δημοτικού κήπου ευρίσκεται το κτίριο του παλαιού Γυμνασίου κτισμένο το 1890. Σήμερα στεγάζει το Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης και το 1ο Λύκειο Μυτιλήνης. Εργο του Λέσβιου αρχιτέκτονα  Αργύρη Αδαλή, είναι κόσμημα για την περιοχή του κέντρου. Επίσης στο ιστορικό κέντρο ευρίσκεται και άλλο ένα διδακτήριο το παλαιό Παρθεναγωγείο. Οικοδομήθηκε με δαπάνη του Σ. Βουρνάζου το 1899. Σήμερα στεγάζονται το 2ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης και το 4ο Δημοτικό σχολείο. Στην περιοχή της Επάνω Σκάλας βρίσκεται η οδός Δικελή και το παραδοσιακό κτίριο που φιλοξενεί το Πειραματικό Γυμνάσιο Μυτιλήνης. Τέλος στην περιοχή ευρίσκονται άλλα δύο ενδιαφέροντα οικοδομήματα, το "Γενί Τζαμί" και ο Τούρκικος Λουτρός. Είναι φτιαγμένα από Ελληνικά χέρια και σήμερα ευρίσκονται σε φάση αναστήλωσης, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν. 

  Στη δεξιά προβλήτα του λιμενοβραχίονα στο "ΦΑΝΑΡΙ" βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα, πλήθος απο καταστήματα, ψαροταβέρνες και καφετερίες, ενώ λίγο πιο πίσω εκτείνεται σε πολλά στρέμματα , το μεγάλο πάρκινγκ της πόλης.   Η Εκκλησία Ταξιάρχης που βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό. 

  Η  Μυτιλήνη είναι έδρα του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ιδρύθηκε το 1984 και έχει τμήματα εκτός της Μυτιλήνης στη Χίο, Σάμο, Σύρο και Ρόδο. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου εμφανίζει ειδίκευση στις Περιβαλλοντικές Επιστήμες.. 

  Η παραγωγή πολιτιστικού έργου ήταν ανέκαθεν μεγάλη στη Μυτιλήνη. Ποιητές, ζωγράφοι, πεζογράφοι, μουσικοί, γλύπτες, ιστορικοί, φιλοτελιστές, φωτογράφοι κ.α. πραγματοποιούν : εκδόσεις βιβλίων, συναυλίες, εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, ομιλίες σε όλους τους τομείς και σε όλη τη διάρκεια του έτους. 

  Η Λεσβιακή φιλοξενία είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο. Οι επισκέπτες του νησιού ζουν με το όνειρο να το επισκεφθούν ξανά. Πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι γοητευμένοι από τις φυσικές ομορφιές του τόπου και την ζωντάνια και δημιουργικότητα των κατοίκων του, γίνονται μόνιμοι κάτοικοι.   Αρχοντικά σπίτια της Μυτιλήνης.

   Η Μυτιλήνη προσφέρει έντονη νυκτερινή ζωή για όλες τις ηλικίες και όλα τα γούστα. Στις πολλές ταβέρνες που διαθέτει, ο επισκέπτης θα βρεί νησιώτικους μεζέδες, εκλεκτό ψάρι από τις θάλασσες της Λέσβου, που σε συνδυασμό με το τοπικό ξακουστό Λεσβιακό ελαιόλαδο και το ψητό χταπόδι, κάνουν το παγκοσμίως γνωστό ούζο Μυτιλήνης να κυλά άφθονο.

 

Sorry, your browser doesn't support Java(tm).

 


Ιστορικό | Διδακτικό προσωπικό | Αρθρογραφία | Πειραματικό Βήμα

Προγράμματα | Εκδηλώσεις | Θέατρο | Μαθητές | Εργασίες Μαθητών | Η Λέσβος

Αρχική σελίδα