Προηγούμενη σελίδα.

    ΕΥΡΩ

 

   Η δραχμή, το μέχρι πρότινος νόμισμα της χώρας μας, πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα τον 7ο π.Χ αιώνα. Η λέξη δραχμή προέρχεται από το δράττομαι και σημαίνει όσα μπορούν να περιληφθούν σε μια δράκα, δηλαδή στην παλάμη του χεριού. Η δραχμή ήταν αρχικά δράγμα μιας δέσμης από έξι σιδερένιους οβολούς, επειδή τόσους μπορούσαν να κρατήσουν σε ένα χέρι. Στο νεότερο ελληνικό κράτος η δραχμή καθιερώθηκε ως νομισματική μονάδα με το διάταγμα της 8ης Φεβρουαρίου 1833. Διανύοντας λοιπόν 169 χρόνια παρέα με την δραχμή φτάσαμε το 2002 στο ΕΥΡΩ  της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης. Η οικονομική  και νομισματική ένωση είναι  ζώνη ενιαίου νoμίσματος μέσα στην ευρωπαϊκή ένωση.

    Οι 12 χώρες της ζώνης του ΕΥΡΩ είναι:  Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Φιλανδία, Ολλανδία και Πορτογαλία έχουν ενιαία νομισματική πολιτική. Στόχος είναι η στενότερη διασύνδεση των αγορών, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και κεφαλαίων, η δημιουργία ενός ενιαίου οικονομικού χώρου. Με την υιοθέτηση του ΕΥΡΩ, αυξάνονται οι προοπτικές ταχύτερης οικονομικής ανάπτυξης με ταυτόχρονη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών. Η ευρωπαϊκή νομισματική ένωση επιδιώκει ταχύτερη ανάπτυξη, σταθερότητα, πλήρη απασχόληση, άνοδο του βιοτικού επιπέδου των λαών και δυναμική ενιαία παρουσία στην παγκόσμια οικονομία. Τον Ιανουάριο του 2002 το ΕΥΡΩ μπήκε στη ζωή των πολιτών της Ευρωζώνης.                                              

   

Για  την  Ελλάδα

    Το ΕΥΡΩ αποτελεί επίσημο νόμισμα της Ελλάδος από την 1η Ιανουαρίου 2001, με την αμετάκλητη ισοτιμία 1ΕΥΡΩ= 340.75 δρχ. Η περίοδος της παράλληλης ΕΥΡΩ και ΔΡΑΧΜΗΣ είναι δίμηνη και θα διαρκέσει έως και την 28η Φεβρουαρίου 2002. Από την 1η Μαρτίου 2002 όλες οι συναλλαγές θα γίνονται μόνο σε ΕΥΡΩ, ενώ η ΔΡΑΧΜΗ παύει οριστικά να κυκλοφορεί ως νόμιμο χρήμα. Τα κέρματα είναι 8=1, 2, 5, 10, 20, 50 λεπτά, 1και 2 ΕΥΡΩ. Τα χαρτονομίσματα είναι 7= 5, 10, 20, 50, 100, 200 και 500 ΕΥΡΩ.  Διακρίνονται εύκολα, καθώς διαφέρουν μεταξύ τους ως προς το σχέδιο, το μέγεθος και το χρώμα. Όλα τα νομίσματα ΕΥΡΩ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στις άλλες χώρες της ζώνης του ΕΥΡΩ.

   Οι εθνικές όψεις των κερμάτων μας σχεδιάστηκαν στην Τράπεζα Ελλάδος με θέματα από την αρχαία και την νεότερη ελληνική ιστορία. Μια τριήρη, ένα δρόμωνα του ’21, ένα δεξαμενόπλοιο, το Ρήγα  Φεραίο, τον Καποδίστρια, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ένα Αθηναϊκό τετράδραχμο και την μυθολογική απαγωγή της Ευρώπης.

 

ΓΕΝΙΚΕΣ  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το υδατογράφημα: Όταν κρατάτε το τραπεζογραμμάτιο στο φως, μπορεί να διακρίνετε  μια εικόνα και την αξία του τραπεζογραμματίου.

  Η ταινία ασφαλείας: Όταν κρατάτε το τραπεζογραμμάτιο στο φως, μπορείτε να διακρίνετε μια σκούρα γραμμή.

  Λωρίδα ή τμήμα ελάσματος: Όταν κρατάτε το τραπεζογραμμάτιο πλάγια στο φως, μπορείτε να διακρίνετε στο ολόγραμμα το σύμβολο η μια εικόνα του ΕΥΡΩ και την αξία του ολογράμματος.

  Ιδρίδουσα λωρίδα: Όταν κρατάτε το τραπεζογραμμάτιο πλάγια σε δυνατό φως, η λωρίδα αυτή λαμπυρίζει  και αλάζει ελαφρά ο χρωματισμός της.

  Μελάνη μεταβλητού χρωματισμου: Όταν κρατάτε το τραπεζογραμμάτιο πλάγια στο φως, ο αριθμός που αντιπροσωπεύει την αξία αλλάζει χρωματισμό.

   

    Μπορείτε να διακρίνετε και άλλα χαρακτηριστικά ασφαλείας, αν κρατήσετε τα τραπεζογραμμάτια στο φως ή αν τους δώσετε κλίση. Ως πρόσθετο μέτρο ασφαλείας, δυο από τα χαρακτηριστικά ασφαλείας στα τραπεζογραμμάτια των 50, 100, 200 και 500 ΕΥΡΩ διαφέρουν από εκείνα των τραπεζογραμματίων μικρότερης αξίας.

 

 

 

 

 

ΑΝΤΙΟ ΔΡΑΧΜΗ. ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΕΣ ΕΥΡΩ  

  Των

              Α. Πατσελή

              Γ. Παυλή


Ιστορικό | Διδακτικό προσωπικό | Αρθρογραφία | Πειραματικό Βήμα

Προγράμματα | Εκδηλώσεις | Θέατρο | Μαθητές | Εργασίες Μαθητών | Η Λέσβος

Αρχική σελίδα