Προηγούμενη σελίδα.ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
  ΑΓΙΑΣΟΣ. Χτισμένη στην βουνοπλαγιά του Ολύμπου, με παραδοσιακή  αρχιτεκτονική. Καστανιές, πεύκα και πλατάνια  χαρακτηρίζουν την περιοχή. Είναι τόπος προσκυνήματος, λόγω της περίφημης Εκκλησίας της Παναγίας. Ανθεί η αγγειοπλαστική. Γίνεται Καρνάβαλος, με σάτυρες της  χαρακτηριστικής "ντοπιολαλιάς". Αποψη της Αγιάσου. Διακρίνεται το όρος Ολυμπος.
  ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ. Γραφικό κτηνοτροφικό χωριό. Τον Μάϊο κάθε χρόνου οργανώνεται η γιορτή του Ταύρου προς τιμή του Αγ. Χαραλάμπου, με ιπποδρομίες. Λίγο έξω από το χωριό βρίσκεται η γέφυρα της Κρεμαστής.  Αγία Παρασκευή. Η γέφυρα της Κρεμαστής.
  ΒΑΤΕΡΑ. Με την μεγαλύτερη αμμουδιά της Λέσβου. Το καλοκαίρι κατακλύζεται από τουρίστες. Διαθέτει ανάλογη υποδομή με ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία και μεγάλη μονάδα camping. Η παραλία των Βατερών. 
  ΓΑΒΑΘΑΣ. Γραφικό ψαροχώρι. Απολαυστικό ηλιοβασίλεμα από το ξωκλήσι του χωριού. Αναξος. Ωραία αμμουδιά για μπάνιο. Εκλεκτό ψάρι. Κοντά στην Πέτρα. 
  ΕΡΕΣΣΟΣ. Τουριστικό θέρετρο. Η πατρίδα της Λαϊκής Μούσας Σαπφούς. Από τις ωραιότερες παραλίες για μπάνιο. Σκάλα Ερεσού .
  ΘΕΡΜΗ. Χαρακτηριστικό χωριό με γραφικό λιμάνι. Ιαμματικές πηγές και ωραία ξενοδοχεία. Μερικά χιλιόμετρα έξω από τη Θερμή βρίσκεται το Μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ, γνωστό σε όλη την Ελλάδα. Το λιμάνι της Θερμής.
  ΚΑΛΛΟΝΗ.  Στο κέντρο του νησιού, στον μυχό του ομώνυμου κόλπου, γνωστού για τις μοναδικής νοστιμιάς σαρδέλες. Πλούσια τουριστική υποδομή. Σκάλα Καλλονής.
  ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ.  Στο Βόρειο τμήμα του νησιού. Χωριό γνωστό από την Εκκλησία του Ταξιάρχη, αλλά και την παράδοση στην τέχνη της αγγειοπλαστικής. Στη θαλάσσια περιοχή βρίσκεται συστάδα υφαιστειογενών νησιών γνωστών σαν ΤΟΥΚΜΑΚΙΑ. Είναι κυρίως κτηνοτροφικό χωριό. Αποψη του Μανταμάδου. 
  ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ Στα ορεινά του Πλωμαρίου,  "οι Αλπεις" της Λέσβου. Ενα χωριό μέσα στο πράσινο.  Είναι γνωστό και σαν Καμμένο χωριό, επειδή είχε καεί σε μεγάλη φωτιά και ξαναχτίσθηκε σχεδόν από την αρχή. Πολύ κοντά βρίσκεται το Νεοχώρι και το Παλαιοχώρι. Αποψη του Μεγαλοχωρίου.
  ΜΗΘΥΜΝΑ. Πασίγνωστη κωμόπολη με το όνομα ΜΟΛΥΒΟΣ. Τεράστια τουριστική ανάπτυξη, με σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες. Χαρακτηριστική η παραλία της ΕΦΤΑΛΟΥΣ όπου έζησε ο Αργύρης Εφταλιώτης.  Μήθυμνα. Αποψη από το λιμάνι.
  ΠΕΤΡΑ. Γραφική παραλία με αμμουδιά. Γνωστή από το βράχο πάνω στον οποίο είναι χτισμένη η εκκλησία της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας. Παράγεται ξεχωριστή ποικιλία ούζου. Κοντά στην Πέτρα βρίσκεται η Αναξος με ωραία αμμουδιά και το Πετρί χαρακτηριστικός ορεινός οικισμός. Αποψη της Πέτρας. Διακρίνεται ο βράχος που είναι χτισμένη η εκκλησία της Παναγιάς. 
  ΠΛΩΜΑΡΙ. Διαθέτει λιμάνι (το μεγαλύτερο μετά τη Μυτιλήνη). Με ωραίες παραλίες για μπάνιο. Παράγει το ξακουστό ούζο Πλωμαρίου.  Αποψη του Πλωμαρίου.
  ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΣ. Πλούσια κωμόπολη με κοντινές γραφικές παραλίες.   Η κεντρική πλατεία του Πολιχνίτου.
  ΣΙΓΡΙ. Χαρακτηριστικό ψαράδικο χωριό, με λιμάνι. Ωραίες παραλίες για μπάνιο. Απέναντι από το χωριό βρίσκεται ένα νησί με απολιθωμένα δένδρα. Είναι ο καλύτερος ψαρότοπος της Λέσβου.  Παραλία Σιγρίου.
  ΣΥΚΑΜΙΑ.  Ορεινό χωριό. Η πατρίδα του Στρατή Μυριβήλη. Διαθέτει χαρακτηριστική σκάλα, γνωστή για την Παναγιά τη Γοργόνα. Εκλεκτός ψαρότοπος, με ωραίες ψαροταβέρνες. Πολύ ωραίο ηλιοβασίλεμα. Σκάλα Συκαμιάς. Η Παναγιά η Γοργόνα.

Ιστορικό | Διδακτικό προσωπικό | Αρθρογραφία | Πειραματικό Βήμα

Προγράμματα | Εκδηλώσεις | Θέατρο | Μαθητές | Εργασίες Μαθητών | Η Λέσβος

Αρχική σελίδα