Αρχική | Η εφημερίδα | Στείλε άρθρο | Ενημέρωσε τα στοιχεία σου | Αρχείο | Πανεπιστήμιο Αιγαίου

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΑΡΘΡΟΥ

Αγαπητή συντάκτρια, αγαπητέ συντάκτη,

Αφού σας ευχαριστήσουμε προκαταβολικά για την συμμετοχή σας στην έκδοση της εφημερίδας ΑΙΓΑΙΟ.edu, θα θέλαμε να σας προτείνουμε ένα γενικό πλαίσιο για τη συγγραφή του άρθρου σας. Ωστόσο, οι προτάσεις αυτές δεν θα πρέπει να εγκλωβίσουν τη σκέψη και τη δημιουργικότητά σας. Γι’ αυτό, σας παρακαλούμε να τις εκλάβετε περισσότερο ως ιδέες που μπορεί να γονιμοποιήσουν την ανάπτυξη του κειμένου σας.

Έχει ιδιαίτερη σημασία να σας υπενθυμίσουμε ότι η εφημερίδα μας απευθύνεται κυρίως στους αποφοίτους, τους φοιτητές, το επιστημονικό, εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Αιγαίου και στους οικείους τους. Επιπλέον απευθύνεται σε μαθητές και υποψήφιους φοιτητές καθώς επίσης σε Οργανισμούς που συνδέονται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Η σκιαγράφηση του προφίλ των αποδεκτών της εφημερίδας έχει σημασία για την κατάλληλη προσαρμογή του λόγου και του τρόπου ανάπτυξης του άρθρου.

Θεωρούμε ότι επειδή οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μάθει να γράφουμε με τρόπο που απευθύνεται σε πολύ συγκεκριμένους αποδέκτες ή έχει ειδική σκοπιμότητα (π.χ. δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό, εργασία ενός μαθήματος κ.λπ.), θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε ο λόγος και το περιεχόμενο του άρθρου να έχουν ενδιαφέρον για όλες τις ομάδες αποδεκτών της εφημερίδας μας.  Τηρώντας αυτή τη βασική αρχή, πιστεύουμε ότι ένα άρθρο που παρουσιάζει για παράδειγμα ένα ερευνητικό πρόγραμμα, θα είχε ενδιαφέρον να απαντά, μεταξύ άλλων, στα εξής υποτιθέμενα ερωτήματα:

  • Ποιο είναι το επιστημονικό επίτευγμα στο οποίο προσανατολίζεται ή έχει ήδη δρομολογήσει;

  • Ποια είναι η μικρή ιστορία του προγράμματος και των προσώπων που βρίσκονται πίσω από αυτό; Δηλαδή, πώς τέθηκε ο προβληματισμός, πώς ξεκίνησε, τι ενδιαφέροντα γεγονότα μεσολάβησαν;

  • Ποιος είναι ο κοινωνικός αντίκτυπος του έργου; Σε ποιες κοινωνικές ανάγκες ανταποκρίνεται; Πώς τεκμηριώνεται η χρησιμότητά του αν έχει ήδη ολοκληρωθεί;

Γράφοντας ένα άρθρο, καλό θα ήταν να θυμόμαστε ότι το συγκεκριμένο έντυπο δεν είναι ένα περιοδικό, ένα βιβλίο, ένα newsletter, ένα διαφημιστικό φυλλάδιο, αλλά μια κανονική εφημερίδα.

Είναι σίγουρο ότι δεν θα γίνουμε δημοσιογράφοι ή αρθρογράφοι εφημερίδας από τη μια στιγμή στην άλλη. Όμως, έτσι κι αλλιώς αυτό δεν θα είχε νόημα, ούτε και το επιδιώκουμε. Έχει όμως σημασία, αξιοποιώντας το βήμα που μας προσφέρει η εφημερίδα, να μάθουμε να επικοινωνούμε τις σκέψεις, τις ιδέες και τα αποτελέσματα των έργων μας με ανθρώπους που μας συνδέει εν δυνάμει ή από το παρελθόν η ιδέα του Πανεπιστημίου στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου.

Η Συντακτική Ομάδα